Pandemmyji. Tako bi z eno besedo lahko opisali letošnjo, 72. podelitev emmyjev, nagrad za televizijske dosežke, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa potekala precej drugače kot doslej. Organizatorji podelitve, televizijska akademija, sestavljena iz približno 25.000 članov, in televizija ABC, ki prenaša prireditev, so se namreč odločili, da bo ta potekala v živo, a brez občinstva in s podeljevanjem nagrad na daljavo, tisoči predstavnikov televizijske industrije pa so rdečo preprogo in sedež v dvorani Staples Centra v Los Angelesu zamenjali za domačo dnevno sobo. Voditelju prireditve, komiku Jimmyju Kimmlu, ki je podelitev emmyjev vodil tretjič, se je osebno pridružila le peščica gostujočih podeljevalcev, nagrajenci pa so emmyje prejeli po pošti, v škatli s konfeti in kipcem, ali pa jim jih je prineslo osebje, oblečeno v zaščitne obleke, ki so spominjale na smokinge.

Najboljša Nasledstvo in Schitt's Creek

Odsotnost občinstva in rdeče preproge zaradi 138 zvezdnikov s 114 lokacij iz desetih držav, ki so se oglasili po videopovezavi, ni bila tako boleča, ničesar pa niso izgubili niti televizijski ustvarjalci in igralci, saj so kipce kljub nenavadnim okoliščinam vendarle dobili. Največ veselja so ti povzročili v ekipi kanadske družinske komedije Schitt's Creek, ki je za zadnjo, šesto sezono prejela kar devet emmyjev. Nekaj od njih v kategorijah kreativnih emmyjev, ki so jih podelili že v dnevih pred osrednjo prireditvijo, veliko pa tudi v glavnih kategorijah. Tako so bili izbrani za najboljšo komično serijo, pobrali pa so tudi vse nagrade za igralske dosežke v kategoriji komične serije.

Schitt's Creek, komedija o bogati družini, ki se po bankrotu preseli v motel, se je leta 2015 začela predvajati na televiziji CBC, ko jo je začel predvajati še Netflix, pa je njena priljubljenost zrasla do skoraj kultnega statusa. Seriji Nasledstvo, drugemu velikemu zmagovalcu večera, pa na ta status ni bilo treba čakati tako dolgo. Da gre za nekaj posebnega oziroma za serijo, ki jo lahko samo sovražiš ali obožuješ, je bilo jasno že po prvi sezoni, ko smo se na disfunkcionalne, antipatične in podjetne člane premožne ameriške družine Roy začeli šele dobro navajati. Takrat je Nasledstvo prejelo zlati globus za najboljšo dramsko serijo, ne pa tudi emmyja. Letos se je televizijska akademija ustvarjalcem serije odkupila. Prejeli so devet kipcev, vključno s tistim za najboljšo dramsko serijo in za glavno moško vlogo v dramski seriji, poleg tega pa še pet kreativnih emmyjev, čeprav bi si, vsaj tako se strinjajo kritiki, zaslužili več igralskih nagrad.

Manj Britancev, več temnopoltih

Te so si v kategoriji dramskih serij porazdelili igralci in igralke iz različnih serij, med dobitniki pa je bila tudi Zendaya, nekdanja Disneyjeva otroška zvezda, ki je s 24 leti postala najmlajša dobitnica emmyja za glavno žensko vlogo v dramski seriji. Prepričala je z vlogo srednješolske narkomanke v seriji televizije HBO Evforija, ki tako kot njeni sovrstniki išče svojo identiteto in ljubezen. Sodobna najstniška drama, ki verjetno ni daleč od ameriške realnosti, je skupaj z Nasledstvom in mini serijo Varuhi, še eno nagrajeno dramo televizije HBO, ki, čeprav gre za stripovsko zgodbo, odslikava današnjo Ameriko, zakoličila primat televizije HBO in povozila Netflix. Samo Varuhi so prejeli 11 emmyjev, od tega tudi emmyja za najboljšo mini serijo in dva emmyja za igro, Nasledstvo pa sedem. Medtem pa so največji favoriti Netflixa, ki je v igro šel s 160 nominacijami oziroma 53 več kot HBO, potegnili kratko. V glavnih kategorijah so dobili le dva emmyja, in sicer Julia Garner za stransko žensko vlogo v dramski seriji Ozark, in Maria Schrader za režijo mini serije Unorthodox, podobno pa so letos praznih rok po zmagovitem lanskem letu ostali britanski igralci.

Drugače je bilo s temnopoltimi igralci, saj jih je bilo nagrajenih kar sedem, tako da posledično v zahvalnih govorih ni bilo opozoril na temo rasne neenakosti. So pa zato prejemniki nagrad med svojimi zahvalnimi monologi malo več pozornosti namenili spodbujanju Američanov, naj se novembra opravijo na volitve, med njimi tudi Mark Ruffalo, dobitnik emmyja za glavno moško vlogo v mini seriji, ki je gledalcem položil na srce: »Pojdite na volitve in glasujte za ljubezen, sočutje in prijaznost.«