»Število bolnikov, ki jih sprejemamo v bolniško oskrbo, raste,« je povedal vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana dr. Matjaž Jereb. Trenutno je tam 34 hospitaliziranih, od tega osem na oddelku za intenzivno nego. »Povprečna starost bolnikov na intenzivnem oddelku je 57 let. So torej mlajši, kot so bili v prvem valu, trije od njih pa nimajo sočasno nobene druge resne bolezni,« je opozoril. Tudi v tokratnem valu se stanje bolnika s covidom-19 izrazito poslabša šesti ali sedmi dan. Včasih pride do nenadnega poslabšanja v nekaj urah.

Ključen problem, s katerim se soočajo v tem trenutku, je kader. »Trenutno imamo pripravljenih 16 postelj. A tudi, če bi jih imeli 40, če ob tem nimamo dovolj usposobljenega kadra, nismo naredili nič.« Za eno posteljo na intenzivnem oddelku potrebujemo pet medicinskih sester, je še razložil dr. Jereb, »a tega standarda nismo nikoli dosegli.« Določen del kadra se lahko prerazporedi, ne pa vseh, saj gre tukaj za specifična znanja, ki se jih lahko pridobi zgolj z izobrazbo in skozi prakso.

Razmišljajo o tem, da bi se prestrukturirali v covid-19 bolnišnico, zato zmanjšujejo število ne-covid bolnikov. Razmišljajo tudi o selitvi v Šiško, na rezervno lokacijo.

Bolnike s covidom-19 sicer zdravijo tudi v drugih bolnišnicah po državi. Gre za UKC Maribor, Splošno bolnišnico Celje in kliniko Golnik. Iz UKC Maribor so danes sporočili, da trenutno zdravijo 23 takšnih bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Radio Slovenija pa je poročal, da so v soboto za zdravljenje bolnikov s covidom-19 aktivirali tudi splošne bolnišnice Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica.

V OŠ Franceta Bevka karantena in pouk na daljavo

V Osnovni šoli Franceta Bevka za Bežigradom v Ljubljani zaradi okužbe z novim koronavirusom pri učiteljici in dveh učencih od danes poteka pouk na daljavo za otroke predmetne stopnje in četrtega razreda, je potrdila ravnateljica šole Barbara Kampjut. Odrejenih je bilo namreč 170 karanten, od tega osem učiteljem.

Kampjutova je pojasnila, da je v soboto izvedela za okužbo ene od učiteljic in učenca, v nedeljo pa še za okužbo pri učenki. Po njenih besedah so imeli nesrečo, saj ravno okužena učiteljica poučuje veliko oddelkov, zaradi česar je prišlo do 170 rizičnih stikov, za katere je NIJZ predlagal karanteno. V karanteni bo tudi osem učiteljev.

Gre za učence šestih razredov ter dodatno posamične učence od drugega do devetega razreda. Ker gre za polovico otrok na šoli, so ministrstvu za izobraževanje predlagali, da se za otroke četrtega razreda (za vse je bila odrejena karantena) in za učence na predmetni stopnji organizira pouk na daljavo. Tako v šoli poteka pouk za učence prvega triletja in obeh oddelkov petega razreda. Ministrica Simona Kustec je po besedah ravnateljice njihovemu predlogu dala zeleno luč.

Kompjutova je tudi povedala, da so vsi trije okuženi imeli simptome okužbe, zato so jih tudi napotili na testiranje. Od učiteljev, ki so v karanteni, ni nihče zbolel, pouk na daljavo pa že poteka normalno, je dodala.

Okužbo so zabeležili tudi v ljubljanskem vrtcu Pedenjped. Ravnateljica vrtca Marjana Zupančič je pojasnila, da so jih v nedeljo poklicali iz NIJZ, da je okužen triletni otrok, ki je pri njih v vrtcu. Tako je v karanteni pristalo 18 njegovih vrstnikov iz skupine ter oba vzgojitelja.

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini dve novi okužbi, v domu na Grmovju pa ena

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so konec tedna potrdili dve novi okužbi pri stanovalcih, tako da je okuženih 18 stanovalcev in pet zaposlenih, je danes povedala direktorica doma Kristina Kampuš. V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, pa imajo eno novo okuženo stanovalko.

Kampuševa je tudi dejala, da so se v soboto iz bolnišnice vrnili trije okuženi stanovalci z novim koronavirusom, ki so jih namestili v rdečo cono doma, ki je ločeno organizirana v kletni etaži doma. V to cono so namestili tudi oba na novo okužena stanovalca. V bolnišnici na zdravljenju ostajajo trije stanovalci, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Po besedah Kampuševe so stanovalci v domu izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba, v drugo sobo oz. drugo skupino.

Direktor Doma Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu Tomaž Lenart je danes za STA povedal, da so v nedeljo vzeli kontrolne brise v zadnji sivi coni 20 stanovalkam in 10 zaposlenimi. Pri eni stanovalki je bil test pozitiven, pri ostalih pa negativen. Dejal je, da je okužena stanovalka, ki je asimptomatska, bivala v sobi sama, zato ne pričakuje, da bi še koga okužila.

V Ilirski Bistrici prepoved obiskov v domu za starejše in uporabe zaprtih športnih objektov

Občina Ilirska Bistrica je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije prepovedala uporabo zaprtih športnih objektov, ki so v lasti občine, za potrebe izvajanja organizirane športne vadbe in drugih prostočasnih aktivnosti ter dogodkov. Prav tako so v domu za starejše prepovedali obiske.

Na spletni strani občine piše, da se lahko zaprti športni objekti še naprej uporabljajo za izvajanje redne dejavnosti osnovnih šol iz območja občine Ilirska Bistrica in Gimnazije Ilirska Bistrica.

V Domu starejših občanov Ilirska Bistrica pa so zaradi naraščajočega števila okuženih na območju Ilirske Bistrice in s tem varovanja zdravja stanovalcev, zaposlenih in njihovih družin v četrtek prepovedali obiske. Prepoved velja predvidoma do vključno 27. septembra.

V tej občini so v soboto potrdili devet novih okužb, skupaj pa imajo 29 aktivnih okužb.