Iz Spodnje Avstrije namreč danes poročajo, da so ob 1552 opravljenih testih potrdili 181 okužb, medtem ko so jih na Dunaju potrdili 172, opravili pa so kar 4369 testiranj. Na Štajerskem so potrdili 32, na Koroškem pa 15 okužb.

V povprečju so sicer v Avstriji v minulem tednu potrdili po 731 novih okužb dnevno. V državi je aktivno okuženih 8375 ljudi, 767 bolnikov je doslej umrlo, 29.516 pa ozdravelo. Skupno so izvedli skoraj milijon in pol testiranj, slabih 39.000 oziroma 2,65 odstotka jih je bilo pozitivnih.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je sicer na današnji novinarski konferenci izrazil upanje, da se bo število dnevnih novih okužb po zaslugi strožjih zajezitvenih ukrepov - nekateri od njih, med drugim za nočne lokale in zasebna zbiranja, so v veljavo stopili ravno danes - kmalu znova začelo zmanjševati.

Anschober je sicer danes tudi sporočil, da bo za otroke, mlajše od 10 let, cepljenje proti gripi letos prvič brezplačno. Gre za starostno skupino, ki tako z vidika širjenja novega koronavirusa kot tudi z vidika poteka bolezni sicer naj ne bi bila zelo problematična, je pa po drugi strani "motor" širjenja klasične gripe. Poleg tega lahko gripa mlajše otroke hudo prizadene, v minulih letih so zabeležili tudi več smrtnih primerov.

Na Hrvaškem od nedelje 70 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah zabeležili še 70 primerov okužb z novim koronavirusom, še pet ljudi pa je umrlo zaradi covida-19, je danes potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za najmanjše število na novo okuženih v sosednji državi od prejšnjega ponedeljka. V minulih 24 urah so opravili tudi manj testiranj kot ponavadi.

Na Hrvaškem sta trenutno 2002 aktivna primera okužbe z novim koronavirusom. Na bolnišničnem zdravljenju je 297 ljudi, med njimi jih je 24 priključenih na medicinske ventilatorje, je danes še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Glede na podatke posameznih županijskih štabov civilne zaščite je bilo od nedelje največ novih primerov v zagrebški županiji, v kateri so zabeležili devet novih okužb. Iz primorsko-goranske županije poročajo o dveh novih primerih, v istrski županiji pa ni bilo novih okužb.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so do danes potrdili 14.992 okužb. Okrevalo je 12.737 ljudi, preminulo pa 253. Doslej so testirali nekaj več kot 262.100 ljudi, od tega 3268 v minulih 24 urah, je še poročal nacionalni štab.

V sosednji državi praviloma konec tedna opravijo manj testiranj kot ob delovnikih, ko dnevno število testiranj presega 5000.

Nova Zelandija sprostila ukrepe v večini države, v avstralski Viktoriji upad okužb

Nova Zelandija je danes razrahljala ukrepe proti širjenju novega koronavirusa v večini države razen v največjem mestu Auckland. V avstralski zvezni državi Viktorija pa so potrdili najmanjše dnevno število okužb v zadnjih treh mesecih.

"Z našim ukrepanjem smo virus spravili pod nadzor," je v Aucklandu dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern. Pojasnila je še, da ukrepe rahljajo tudi v Aucklandu, kjer dopuščajo zbiranje do sto ljudi, a vseh ne bodo ukinili. "To je bilo središče epidemije in zato je še potrebna previdnost," je dejala novinarjem.

Sprva se je zdelo, da se je Nova Zelandija s petimi milijoni prebivalcev uspešno ubranila novega koronavirusa, a so zaradi žarišča v Aucklandu avgusta oblasti znova uvedle karanteno.

Danes na Novi Zelandiji niso zabeležili nobenega novega primera okužbe z novim koronavirusom. Skupaj so v tej državi zabeležili 1464 okužb in 25 smrtnih žrtev covida-19, kar je veliko manj kot v drugih državah.

V avstralski zvezni državi Viktorija pa so v zadnjih 24 urah potrdili enajst novih okužb, kar je najmanjše dnevno število od 16. junija. Dva človeka sta podlegla covidu-19. "To ni le dober dan, to je odličen dan," je premier te zvezne države Daniel Andrews dejal novinarjem v prestolnici Melbourne.

V Avstraliji so doslej potrdili 27.000 okužb z novim koronavirusom, od tega 75 odstotkov v Viktoriji. Umrlo je 851 ljudi, največ v Viktoriji.