Maverick Vinales je po nekaj neprepričljivih predstavah v zadnjem obdobju svojim najglasnejšim kritikom vrgel rokavico in na drugi zaporedni dirki v Misanu prišel do prve zmage letos. Španec je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopil prvič po lanski VN Malezije in osmič v elitnem razredu motoGP.

Čeprav je s svojo yamaho ciljno črto prevozil z lepo prednostjo pred zasledovalci, pa je imel tudi nekaj sreče, saj je le šest krogov pred zaključkom dirke padel do tedaj vodilni Francesco Bagnaia, ki je bil na izvrstni poti do svoje premierne zmage v karieri. »Super, imel sem izjemno dirko. Bagnaia je bil oster tekmec, dolgo sem razmišljal, kje bi ga lahko napadel. Ko je odstopil, sem lahko malo popustil. Za celotno moštvo je zmaga olajšanje, saj vemo, kako trdo smo delali v preteklih tednih,« je uspeh pospremil Maverick Vinales.

Prav številni padci so bili skupni imenovalec sedme letošnje dirke, pri čemer so smetano pobrali Italijani. Poleg Bagnaie je motocikel izpod nadzora ušel tudi Valentinu Rossiju in zmagovalcu dirke izpred tedna dni Francu Morbidelliju. Po trčenju s Polom Espargarojem je preizkušnjo že v uvodnem krogu predčasno zaključil Južnoafričan Brad Binder, tri kroge kasneje pa je s steze zapeljal tudi Jack Miller. Smolo domačih motociklistov so najbolje izkoristili njihovi španski tekmeci, saj je bil zmagovalni oder rezerviran izključno zanje. Vinalesu sta družbo na njem namreč delala še Joan Mir na drugem in Espargaro na tretjem mestu. Ta je do svojih tretjih stopničk v sezoni sicer prišel na račun kazni za Fabia Quartararoja v izdihljajih preizkušnje, ker je prevečkrat zapeljal s steze.

»Zaradi Fabiove kazni sem se uvrstil na stopničke. Prav zaradi takšnih stvari se nikoli ne predam,« je priznal Pol Espargaro, ki se mu je nekaj časa nasmihalo celo drugo mesto, a mu ga je z odlično vožnjo v drugi polovici dirke odvzel Mir. Triindvajsetletni dirkač Suzukija bi bržkone lahko kandidiral celo za zmago, če se ne bi slabo odrezal v sobotnih kvalifikacijah, na katerih je dosegel šele enajsti čas. »Predvsem sem utrujen, saj sem dal vse od sebe. Vesel sem, da sem dobro začel, potem se mi je kar naenkrat odprla avtocesta do odra za zmagovalce. Zahtevno je bilo prehitevati toliko dirkačev, obenem pa paziti tudi na obrabo gum. A z ekipo smo opravili zares izvrstno delo,« je izmučeno dejal Joan Mir.

Kljub le osmemu mestu je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva vodstvo zadržal Andrea Dovizioso. Motociklist Ducatija je doslej zbral 84 točk, le eno več od Quartararoja in Vinalesa, ki je danes postal že šesti zmagovalec v tej sezoni. Še tri točke manj ima Mir. Četverica in preostali del motociklistične karavane se bosta sicer znova pomerila že ta konec tedna, ko bo v Barceloni na sporedu velika nagrada Katalonije.