Trump je novinarjem v soboto povedal, da je dogovor, ki ga je odobril, v skladu z njegovimi zahtevami glede varovanja podatkov. Ni pa jasno, ali bo Bytedance obdržal večinski delež priljubljenega družbenega omrežja. V dogovor je vključen tudi ameriški trgovinski gigant Walmart. »Dogovoru sem dal svoj blagoslov. Če ga izpeljejo, super, če ne, je to tudi v redu,« je povedal ameriški predsednik.

Podjetja so se po navedbah Trumpa strinjala, da bodo prispevale pet milijard dolarjev skladu za t. i. patriotsko izobraževanje, ki bo poučeval ljudi o pravi zgodovini ZDA. Bytedance je danes v izjavi, ki so jo objavili na novičarski aplikaciji Toutiao, zavrnil vedenje o tovrstnem skladu. Kot so zapisali, so o petih milijardah dolarjev za sklad prvič slišali iz medijev.

Prvi del omejitev glede Tiktoka bo sicer v ZDA stopil v veljavo predvidoma danes, saj si aplikacije ne bo več možno naložiti na nove telefone. Sicer pa ima Bytedance čas do sredine novembra, da najde ameriškega kupca za ameriški del operacij Tiktoka, če želi še delovati v ZDA, kjer ima okoli sto milijonov uporabnikov.

Tudi ameriško finančno ministrstvo je potrdilo napredek glede dogovora.«"Oracle bo odgovoren za ključne tehnološke in varnostne zadeve, da se zaščiti vse podatke ameriških uporabnikov,« je v soboto povedala tiskovna predstavnica Monica Crowley.

Tiktok pa je v izjavi sporočil, da bo sodelovanje z Oraclom in Walmartom rešilo varnostne pomisleke ameriške administracije in vprašanje prihodnosti platforme v ZDA. Oracle bo namreč skrbel za tehnološki vidik, gostil vse ameriške podatke in varoval druge sisteme, s čimer bodo izpolnili zahteve ZDA.

Pri Tiktoku so se še zavezali, da bodo razširili svojo pisarno v ZDA in ustvarili dodatnih 25.000 zaposlitev po celi državi. Oracle je tudi potrdil sodelovanje v projektu. Kot so med drugim zapisali, bodo postali še manjšinski vlagatelj v Tiktok Global.