Tisti, ki so menili, da je finale vzhodne konference v ligi NBA po uvodnih dveh zmagah Miamija proti Bostonu odločen, so se močno ušteli. To je dokazala tretja tekma, na kateri moštvo trenerja Brada Stevensa v zaključku ni zapravilo prednosti, ki si jo je nabralo skozi tekmo. Ključ do zmage Bostona je bil v dobri obrambi nad prvim strelcem Miamija v seriji z Goranom Dragićem, ki je tokrat dosegel »le« enajst točk.

Začelo se je z agresivnim pokrivanjem Marcusa Smarta po vsem igrišču, nadaljevalo s podvajanji, sem ter tja pa končalo tudi s kakšno grobo potezo. A drugega Bostonu tudi ni preostalo, saj je bil ravno Dragić tisti posameznik v moštvu iz Floride, ki je na prvih dveh tekmah najbolj »ranil« Boston. To je seveda opazil tudi Brad Stevens. »Tesno pokrivanje Smarta je Dragiću vzelo nekaj moči. Tako bomo nadaljevali tudi na prihodnjih tekmah. Marcus je opravil odličen posel v obrambi proti igralcu, ki igra bolje, kot sem ga kadar koli videl igrati,« je pojasnil trener Bostona.

Potem ko je Miami na prvi tekmi nadoknadil 14 točk zaostanka, na drugi pa kar 17, mu tokrat ni uspelo splezati iz izkopane luknje. 20 točk »minusa« sredi tretje četrtine je bilo enostavno preveč. Ob tem je imel Boston to pot na parketu dodatno orožje, saj se je po poškodbi vrnil izjemni Gordon Hayward. »Smart me je pokrival že vso drugo tekmo, tako da v tem ne vidim posebne razlike s tokratno. Enostavno je bil Boston precej bolj agresiven. Dopustili smo mu kar 60 točk v raketi, kar se ne sme dogajati,« je svoje videnje dogodkov podal Goran Dragić. Štiriintridesetletni Ljubljančan se zaveda, da morajo biti s soigralci na četrti tekmi, ki bo šele v četrtek ob pol treh zjutraj po slovenskem času, pripravljeni na boj že od prve minute. »Analizirati moramo vse tri tekme in razvozlati, zakaj tako slabo vstopamo v tekme. Ko stalno loviš visok zaostanek, se bolj utrudiš, hkrati pa je jasno, da ti ne bo vedno uspelo. A tudi tokrat smo se proti koncu nevarno približali, kar pove veliko o značaju našega moštva. Nikoli se ne predamo in nikoli ne gledamo na to, kakšna je razlika. Vsako posest poskušamo maksimalno izkoristiti,« dodaja Dragić.

Slovenski organizator igre je z enajstimi točkami nekoliko pokvaril povprečje v končnici, ki še vedno znaša visokih 21,3, in tako ostaja najboljši strelec Miamija v tem delu sezone. Po drugi zmagi proti Bostonu je njegovo povprečje znašalo 22,2 točke na tekmo, mediji onkraj Atlantika pa so hitro izračunali, da je bil zadnji organizator igre, ki je imel v končnici višje povprečje in je štel 34 ali več let, legendarni Jerry West, ki je upodobljen na znaku lige NBA. Ta je v sezoni 1972/73 v dresu LA Lakers na tekmo dosegal po 23,6 točke.