Disciplinski sodnik dirke po Franciji je v četrtek v obrazložitvi izključitve Nizozemca zapisal, da je ta po sredini sedemnajsti etapi napadel, grozil in žalil uradno osebo Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Hkrati mu je prisodil 2000 švicarskih frankov kazni (1860 evrov).

Merijn Zeeman je na svojem twitter profilu razložil potek dogodkov. »Nisem se vedel primerno do osebe, s katero sem se pogovarjal. Komisar Uci je ob pregledu oziroma iskanju napak poškodoval kolo Primoža Rogliča,« je zapisal. »Navkljub temu incidentu bi moral ohraniti mirnost in se spoštljivo pogovoriti s komisarjem. Žal mi je, da tega nisem storil. Nemudoma sem se mu opravičil in komisar je opravičilo sprejel. Sem hudo potrt, vendar naše rumene sanje ostajajo žive,« je še dodal.

Incident se je zgodil na cilju sredine etape na Col de la Lozu. Uci je v okviru boja proti tehnološkim prevaram oziroma tako imenovanemu mehanskemu dopingu pregledala 41 koles, od tega prav vsa moštva Jumbo-Visma.

Zeeman bo moral zadnje tri etape dirke po Franciji spremljati z razdalje. Njegov glavni varovanec Primož Roglič medtem ostaja v skupnem vodstvu in ima vse možnosti, da se v rumeni majici zapelje čez Pariz.

Pogačar metal smeti, kjer ne bi smel

Obenem je bil danes kaznovan tudi Pogačar, ki je bil eden od šestih kolesarjev (Mikel Landa, Wout Van Aert, Alberto Bettiol, Hugh Carthy, Matteo Trentin), ki so prejeli 186 evrov kazni zaradi odvrženih smeti zunaj za to določenega območja.

Še dodatno je bil kaznovan Van Aert (Jumbo-Visma), ki je prejel še 186 evrov kazni, 20 sekund pribitka v skupnem seštevku ter štiri odvzete točke v boju za zeleno in pikčasto majico, potem ko si je v današnji etapi v nasprotju s pravili pomagal z zavetrjem avtomobila.

Danes so kazen 465 evrov prejeli tudi trije kolesarji (Dario Cataldo, Simon Gescke, Christopher Juul-Jensen), ki so na cesto odvrgli smeti, kljub temu da je bilo z njimi vozilo moštva.

Dodatno kazen v višini 186 evrov pa je prejel še Carthy, ki je med etapo uriniral zunaj za to določenega območja.

Valentin Madouas, Jan Hirt in Pierre Rolland so prejeli kazen 186 evrov zaradi predolgega držanja bidonov iz avta svojih moštev. Ista kazen je zaradi tega doletela tudi njihove športne direktorje.