Kot na spletni strani poroča Reuters, je Lukašenko Putina zaprosil, naj Belorusijo oskrbi z orožjem, ker se država sooča z množičnimi protesti zaradi nedavnih spornih volitev.

Na današnjih pogovorih z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem v beloruski prestolnici Minsk je beloruski predsednik izjavil, da je »tudi ruskega predsednika zaprosil za več novih vrst orožja.«

»Razmere lahko nadzorujemo, ne samo v Belorusiji, temveč tudi vzdolž naših meja,« je po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta še dejal Lukašenko.

Rusija in Belorusija trenutno izvajata skupne vojaške vaje, ki bodo trajale do konca septembra. Lukašenko je ob tem menil, da bi morali državi načrtovati več tovrstnih vaj.

Lukašenko, ki je na oblasti v Belorusiji od leta 1994, je tudi dejal, da bodo lahko v državi pripravili nove predsedniške volitve, ko bo sprejeta nova ustava.

Putin je pred dvema dnevoma gostil Lukašenka na pogovorih v črnomorskem letovišču Soči, kjer je ruski voditelj med drugim Belorusiji obljubil posojilo, vredno 1,5 milijarde dolarjev.