V državi so trenutno aktivno okuženi 2103 ljudje. Med obolelimi jih 293 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 20 bolnikov pomoč medicinskega ventilatorja.

V zadnjem dnevu je zaradi covida-19 umrlo še šest ljudi, doslej skupno 236. Okužbo so vsega skupaj potrdili pri nekaj več kot 14.000 ljudeh, skupno so jih testirali skoraj 237.000, od tega 6353 v zadnjem dnevu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Največ okužb, 71, so znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji. Poleg tega so med drugim v požeško-slavonski županiji potrdili 16 novih primerov, v zadrski in primorsko-goranski po 11, v vukovarsko-sremski osem, v zagrebški županiji pa šest primerov.

V Franciji zapirajo šole

V Franciji so zaradi okužb z novim koronavirusom od začetka šolskega leta pred dvema tednoma zaprli 81 šol. Vse skupaj je sicer v državi več kot 60.000 šol, tako da je bil po besedah francoskega ministra za izobraževanje Jean-Michela Blanquerja začetek šolskega leta "najboljši možen". O več deset okužbah poročajo tudi z univerz.

V Franciji so pretekli teden kmalu po začetku pouka 1. septembra zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 28 šol. V zadnjem tednu pa se je to število povečalo na 81, skupaj so zaprli nekaj več kot 2100 razredov. Minister za izobraževanje je ob tem poudaril, da je v Franciji 60.000 šol. "Številke ostajajo precej omejene. To je dober začetek šolskega leta" je dejal. "Je najboljši možen začetek leta glede na zdravstveno krizo," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. V primerjavi s preteklim tednom so v šolah zabeležili okoli 1200 novih primerov okužbe s koronavirusom. Blanquer je spomnil, da razred zaprejo, ko v njem potrdijo tri okužbe.

V delih Madrida od konca tedna znova karantena

V nekaterih predelih Madrida bo od konca tedna znova v veljavi neke vrste karantene, je danes sporočila regionalna vlada. Odločitev, katere podrobnosti še niso znane, so oblasti sprejele, ker na območju španske prestolnice število novih primerov okužbe z novim koronavirusom še kar naprej narašča. "Ukrepati moramo, kolikor hitro je mogoče," je danes ob naznanitvi novih ukrepov na novinarski konferenci dejal namestnik regionalnega ministra za zdravje Antonio Zapatero. Omejitveni ukrepi bodo začeli veljati konec tedna, vključevali pa bodo omejitve gibanja in zbiranja, njegove besede na spletu navaja časnik El Pais. Katera okrožja v Madridu in okolici bodo novi ukrepi prizadeli, Zapatero ni navedel. Na širšem območju Madrida sicer živi približno 6,4 milijona ljudi.

Španija je v pandemiji ena najhuje prizadetih držav Zahodne Evrope. Do torka so potrdili več kot 600.000 primerov okužbe in več kot 30.000 s covidom-19 povezanih smrti.