Na koprskem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava pri sojenju Arisu Alibašiću, Gregorju Setnikarju in Aleksandru Vettorazziju. Po obtožnici naj bi ti pri tihotapljenju več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v koprskem pristanišču, delovali kot hudodelska združba. Nihče od trojice se še ni zagovarjal.

Cariniki so heroin v Luki Koper našli skrit med pošiljko lepila za keramične ploščice v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, najprej pa je bil vkrcan v Iranu. Šlo je za zelo čisto drogo, na trgu vredno po oceni policije od 30 do 50 milijonov evrov. Leto dni po odkritju so maja lani kriminalisti prijeli dva osumljena, in sicer Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, ter tako odkritje kot preiskavo predstavili javnosti. Lastnik trgovine s keramičnimi ploščicami in sanitarno opremo na Lavrici Aleksander Vettorazzi (ko je leta 2009 prišel k nam iz Sirije, mu je bilo ime Ahmed Elsayed) pa je izginil. Prijeli so ga nekoliko kasneje, tožilstvo pa je sestavilo obtožnico. Med osumljenimi je še en član združbe, ki pa jim ga še ni uspelo izslediti, tako da sojenje poteka le proti trojici.

Alibašić, Setnikar in Vettorazzi so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel Vettorazzi, je v predstavitvi obtožnice danes povzela tožilka Janja Hvala.

Nihče od trojice se danes ni zagovarjal, je pa Vettorazzi napovedal, da bo svoj zagovor podal na naslednjem naroku, 24. septembra. Takrat bo sodišče predvidoma zaslišalo tudi prvi priči. Zaradi obsežnosti spisa in dokaznega gradiva se sicer obeta dolgotrajen proces. Predsednik sodnega senata Matevž Gros je tako razpisal dodatne naroke glavne obravnave, vse do sredine decembra. pk, sta