Krajišinik je bil okužen z novim koronavirusom. V banjaluško bolnišnico je bil s pljučnico sprejet konec avgusta, do smrti pa je bil priključen na medicinski ventilator, so potrdili v bolnišnici.

Nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov so aprila 2000 prijeli francoski vojaki iz sestave mednarodnih mirovniških sil v BiH. Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je bil obtožen za genocid in etnično čiščenje v BiH.

Haaško sodišče je Krajišnika leta 2006 spoznalo za krivega iztrebljanja, umorov, pregonov na rasni in verski osnovi, deportacij in nečloveškega ravnanja ter zločinov proti človeštvu. Na prvi stopnji je bil obsojen na 27 let zapora.

Po pritožbi je marca 2009 na drugi stopnji sodišče v Haagu omililo kazen na 20 let zapora. Po dveh tretjinah odslužene kazni, skupaj s priporom, je bil izpuščen na prostost leta 2013. Živel je na Palah pri Sarajevu, do smrti pa je ostal privržen politiki, zaradi katere je bil obsojen.

Krajišnik je med vojno v BiH veljal za tesnega sodelavca vodje bosanskih Srbov in prav tako obsojenega vojnega zločinca Radovana Karadžića. Pred prijetjem je bil tudi član predsedstva BiH, veljal je za konservativnega politika. Krajišnik je bil rojen v Sarajevu leta 1945.