»Nedopustno je, da je tako težko priti do zdravnika, da te napoti na test. Tu so potrebne spremembe od danes na jutri,« je poudaril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Če ministrstvo za zdravje ne bo ukrepalo, bo direktorje zdravstvenih domov sklicala vlada, da se poskrbi za dostopnost do zdravnikov, je napovedal.

Kacin je ponovil, da bodo vsi zdravstveni domovi in bolnišnice, ki še niso dobili plačila za spomladi opravljene teste na novi koronavirus, plačila prejeli do 21. septembra. Pozval je vse zdravstvene zavode, naj delo organizirajo tako, da bo en zdravnik lahko vedno na voljo in bo lahko državljana z morebitnim sumom na covid-19 napotil na testiranje.

Gantar vrača Kacinu

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes vodstva zdravstvenih zavodov in župane prosil, naj skušajo svoje delo organizirati na način, da bodo ljudje lahko zdravnike poklicali. O izjavi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, da bo za to ob nedejavnosti ministrstva poskrbela vlada, pa je dejal, da ni ravno smiselna, saj je ministrstvo del vlade.

Gantar je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki Skupnosti občin Slovenije pojasnil, da se težave na primarni ravni vlečejo že dlje časa. Družinskih zdravnikov namreč ni dovolj, saj jih ta poklic ne zanima.

Kot je pojasnil Gantar, na ministrstvu zato deluje delovna skupina pod vodstvom državne sekretarke Tine Bregant. Ta naj bi pripravila predloge sprememb, da bi poklic družinskega zdravnika postal bolj zanimiv in da bi bilo administrativnih ovir manj. Delno bo po njegovih besedah pri tem treba poseči tudi v plačni sistem.

Je pa minister ob tem prosil direktorje zavodov in župane, naj skušajo delo organizirati na način, da jih bodo ljudje lahko poklicali. Ministrstvo bo za testiranja ponovno skušalo organizirati mobilne enote, v katerih bi testirali v večjem številu, obenem pa bi na ta način zagotavljali čim bolj normalen potek rednega dela. »Mislim, da to je izvedljivo, a brez pripravljenosti družinskih zdravnikov je to težko izpeljati,« je dejal minister.

Minister je komentiral tudi napoved vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, ki je dejal, da bo v primeru, če ministrstvo za zdravje ne bo zagotovilo dostopnosti do zdravnikov, za to poskrbela vlada. Kot je dejal Gantar, je ministrstvo za zdravje del vlade. »Ne vem, kaj govori, ampak dostikrat govori stvari, ki pač ne izpadejo ravno smiselno,« je pripomnil.

Okuženi nočejo sodelovati

»Skrbi nas, da še vedno precejšen delež obolelih ne zna pojasniti, kje so se okužili, kar močno otežuje delo epidemiologov. Hkrati pa imamo danes še 50 bolnikov v covid oddelkih UKC Ljubljana in UKC Maribor ter v bolnišnici Golnik, med njimi deset na intenzivni negi,« je povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Opozoril je na to, da se virus širi v delovnih okoljih, izpostavil je mariborski dom starejših Danice Vogrinec, osnovno šolo v Braslovčah ter družbo Pivka Perutninarstvo, znova pa se po njegovih navedbah širijo tudi okužbe med zaposlenimi v UKC Ljubljana in Maribor. V UKC Maribor je okuženih 11 zaposlenih, 30 jih je v osamitvi, to pa ogroža delovni proces.

Zaradi potrjene okužbe pri eni od učiteljic iz podružnične osnovne šole Kotlje je od danes do konca tedna preventivno v karanteni vseh 76 učencev te šole in osem zaposlenih. Pouk bo potekal na daljavo. Za takšen ukrep so se odločili preventivno, potem ko so prejeli informacijo, da je ena od zaposlenih na podružnični šoli v Kotljah, ki jo obiskujejo učenci od prvega do četrtega razreda, potrjeno okužena z novim koronavirusom.

V dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje so se odločili, da vse učence te šole in vse zaposlene s te šole, ki so imeli stik z okuženo učiteljico, preventivno pošljejo v karanteno za skupno 10 dni, do nedelje, kot začetek pa so epidemiologi glede na vse okoliščine določili minuli četrtek.

Kacin je posebno pohvalil občino Pivka, ki se je hitro in odgovorno odzvala in prilagodila razmeram. Sama je realno ocenila razmere, sprejela potrebne ukrepe, omejila druženje v zaprtih prostorih in tudi ljudi pozvala, da se nikar ne družijo.

Delovne organizacije naj delo organizirajo tako, da bo med zaposlenimi čim manj druženja in bo med njimi ves čas zagotovljena zadostna medosebna razdalja. Spodbujajo naj k umivanju in razkuževanju rok, sestanke pa naj organizirajo na prostem ali na daljavo, je v luči preprečevanja širjenja novega koronavirusa pozvala dr. Urška Blaznik z NIJZ.

Jutri krizni sestanek vlade

Vlada bo po njegovih besedah vztrajala in bo naredila vse, da se življenje ne bo ustavilo. Cilj vseh je, da se šolsko leto nadaljuje in zaključi v šolah. V kolikor bo moral zaradi potrjene okužbe posamezen razred v karanteno, to ne bo vplivalo na delovanje šolskega sistema. Učenci bodo 10 dni doma, v tem času se bodo šolali na daljavo, po 10 dneh bodo ponovno sedli v šolske klopi.

V tem trenutku poteka, tako Kacin, kar nekaj kriznih sestankov. UKC Ljubljana se že pripravlja na sprejem večjega števila covid bolnikov in selijo nekatere bolnike na druge lokacije po Ljubljani.

»Danes bo o ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom razpravljala koalicija, jutri pa se bo na temo zamejitve virusa sestala krizna skupina, tako bo do četrtka vse pripravljeno za sprejem na vladi,« je zaključil Kacin.

Vlada je takoj po koncu prvega vala naložila odgovornim, naj dopolnijo načrte za ukrepanje ob epidemiji. Šolstvo se je po Kacinovih besedah zelo dobro pripravilo, tudi NIJZ. Nima pa vladni govorec nima »pozitivnih vesti, da se bi kaj dosti dogajalo na nivojih zdravstvenih domov,« zato bo vlada, če tega ne bo storilo krovno ministrstvo, sklicala njihove direktorje, da bi ljudem zagotovili boljšo dostopnost do zdravnikov in da se bodo ti lahko v realnem času odzvali na zaostrene razmere.