Omejitve, ki veljajo za Auckland, bo vlada preučila naslednji ponedeljek, je napovedala premierka.

Kot je dejala, bo vlada ublažila zahteve glede fizične distance na letalih, ta informacija pa prinaša veliko olajšanje letalskemu prevozniki Air New Zealand, ki je že več mesecev prisiljen omejevati število potnikov na svojih letalih, poroča Reuters na spletni strani.

»Vem, da bo ta sprememba predstavljala veliko razliko za Air New Zealand in dele države, ki se nadejajo večjega števila obiskovalcev,« je Ardernova dejala na novinarski konferenci v mestu Dunedin na Južnem otoku, kjer se mudi v okviru predvolilne kampanje. Še naprej bodo v javnem prevozu obvezne maske, je poudarila.

Čeprav se je zdelo, da so v Novi Zelandiji, ki ima pet milijonov prebivalcev, uspešno ustavili širitev virusa, se je avgusta v Aucklandu pojavilo novo žarišče, zato je vlada za mesto razglasila karanteno. Septembrske volitve v državi pa so preložili za štiri tedne, na 17. oktober.

Ardernova je omejitve nekoliko zrahljala že v začetku septembra, vendar pa so za mesto še naprej razglašene izredne razmere, med drugim velja omejitev zbiranja na 10 ljudi.

V Novi Zelandiji so danes potrdili en nov primer okužbe s koronavirusom. Doslej se je v državi okužilo 1447 ljudi, zaradi covida-24 je umrlo 24 bolnikov.