Poleg Suge, 71-letnega dolgoletnega svetovalca in tiskovnega predstavnika japonske vlade, sta se za Abejevega naslednika potegovala tudi nekdanji obrambni minister Shigeru Ishiba in nekdanji zunanji minister Fumio Kishida. Suga je prejel 377 od skupaj 534 glasov. Ishiba, ki je priljubljen v javnosti, ne pa tudi v stranki, je prejel 68, Kishida, ki je dolgo veljal za potencialnega Abejevega naslednika, pa 89 glasov članov stranke.

Stranka se je odločila, da bodo o Abejevem nasledniku glasovali le poslanci parlamenta in po trije predstavniki iz vsake od 47 regij v državi. S tem so se želeli izogniti dolgotrajnim postopkom. Na ta način pa naj bi še okrepili položaj Suge v primerjavi z obema protikandidatoma. Abe sicer ni javno podprl nobenega kandidata. Suga naj bi na čelu vlade, če bo potrjen, nadaljeval politiko svojega predhodnika. Kot je tudi sam izpostavil, je njegovo kandidaturo spodbudila želja po nadaljevanju programov odhajajočega premierja. Novega japonskega premierja sicer čakajo številni izzivi, od pandemije covida-19 in gospodarskih težav do preloženih poletnih olimpijskih iger v Tokiu prihodnje leto.

Abe je konec avgusta sporočil, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa zaradi zdravstvenih težav. Ponovila se mu je kronična vnetna črevesna bolezen ulcerozni kolitis.

Kdo je Yoshihide Suga?

Suga, ki ga je vladajoča japonska stranka danes potrdila za naslednika Shinza Abeja in naj bi postal novi japonski premier, je, kot poudarja, »začel iz nič« in kot sin pridelovalca jagod odraščal na japonskem podeželju. Slovi kot skrivnosten človek, »prej pragmatičen kot ideološki«, ki je postal eden ključnih vladnih svetovalcev. Njegova izvolitev v parlamentu bo zaokrožila dolgoletno kariero, v kateri je Suga opravljal različne politične funkcije, vključno z zadnjo, ko je bil generalni sekretar v premierjevem kabinetu. Kot glavni tiskovni predstavnik je bil tudi obraz Abejeve vlade, ko je na dnevnih novinarskih konferencah odločno branil vladne odločitve. Čeprav je bila vloga generalnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade v preteklosti pogosto odskočna deska na premierski položaj, pa je Suga pogosto poudarjal, da ga ta funkcija na zanima. A je kmalu po tistem, ko je konec avgusta Abe zaradi zdravstvenih težav napovedal odstop, Suga postal vodilna izbira za njegovega naslednika, pri čemer so ga podprle vse ključne frakcije v vladajoči stranki. Suga si je prislužil sloves, da se bori proti razširjeni japonski birokraciji. Kot vladni tiskovni predstavnik ni dovoljeval vpogleda v svoja osebna prepričanja, čeprav je podpiral pobude, kot je posebna davčna shema, pomembna za za oživitev podeželja.

Za razliko od mnogih vplivnih članov njegove konservativne stranke se Suga ni rodil v družini politikov, ampak je odraščal kot sin pridelovalca jagod na podeželju v prefekturi Akita na severu Japonske. Po srednji šoli se je preselil v Tokio in opravljal različna dela, da je lahko končal študij. Leta 1987 je nastopil svojo prvo službo kot član občinske skupščine v Jokohami. Ob kandidaturi za vodenje stranke je predstavil svoje ozadje in poudaril, da je »začel iz nič«. »S tem ozadjem sem lahko postal vodja liberalno-demokratske stranke z vso njeno zgodovino in tradicijo,« je dejal. Poudaril je svojo zavezanost Japoncem in Japonski ter obljubil: »Vse bom posvetil Japonski in Japoncem.«

Suga je leta 1996 prvič osvojil poslanski mandat in bil Abejev podpornik. Ko se je ta leta 2012 vrnil na oblast, ga je imenoval za sekretarja kabineta, na tem položaju je bil eden najbližjih Abejevih sodelavcev. Strokovnjaki pravijo, da je Suga prej pragmatičen kot ideološki, poslanci iz liberalno-demokratske stranke pa ga vidijo kot precej nevtralno osebo. Njegovo zasebno življenje je precejšnja neznanka, v intervjujih pa je razkril, da dan začne in zaključi s sto trebušnjaki, njegova šibka točka pa so palačinke.