Letošnji finale koronskega OP ZDA je bil v vseh pogledih zgodovinski. Prvič je o zmagovalcu odločil tie-break oziroma podaljšana igra v petem nizu.

Sedemindvajsetletni Thiem, sploh prvi Avstrijec z zmago na US Opnu, je svoj premierni turnir za grand slam turnir v karieri dobil po dvoboju, ki je trajal štiri ure in dve minuti.

Turnir so letos igrali pred praznimi tribunami zaradi pandemije novega koronavirusa.

Že pred začetkom tega turnirja v sezoni, ki jo je pandemija novega koronavirusa postavila na glavo, se je vedelo, da Španec Rafael Nadal ne bo branil naslova. Nastop je namreč odpovedal. V New York se ni odpravil tudi Švicar Roger Federer.

Glavni favorit za naslov je tako ostal Srb Novak Đoković, prvi lopar sveta, ki pa je bil izključen z grand slama v New Yorku, ker je v osmini finala v dvoboju proti Špancu Pablu Carrenu Busti nehote z žogico zadel linijsko sodnico.

Že teden dni je tako jasno, da se bo letos OP ZDA leta končalo z novim moškim prvakom grand slama. Pred finalom pa se je vedelo, da bo novi zmagovalec nemško govoreči. Med zmagovalce turnirjev za veliki slam se je vpisal Dunajčan, ki zadnja tri leta že močno trka na vrata elitnega.

Thiem ni postal le prvi Avstrijec z naslovom v New Yorku, ampak tudi komaj drugi Avstrijec, ki se lahko ponaša z lovoriko enega izmed štirih največjih in najprestižnejših turnirjev, potem ko je pred četrt stoletja Thomas Muster leta 1995 osvojil Roland Garros.

V letih 2018 in 2019 je Thiem izgubil finale Roland Garrosa proti Nadalu, letos pa je bil na OP Avstralije v finalu od Avstrijca boljši Đoković.

Thiem je bil že v izgubljenem položaju

Tudi v svojem četrtem finalu na turnirjih velike četverice je bil Thiem že v skorajda izgubljenem položaju. Potem ko je dosegel svoje vseživljenjske sanje, verjame, da bo pripravljen na hitro bližajoče se OP Francije.

»Upam le, da bom znal opraviti s čustvi. Očitno je, da se še nikoli nisem znašel v takšnem položaju. Dosegel sem velik, velik cilj. Ne vem, kako se bom počutil naslednje dni,« je dejal Thiem, ki je prvi moški, rojen v devetdesetih letih, ki je osvojil grand slam.

»Hkrati pričakujem, da mi bo zdaj na največjih turnirjih lažje. Imel sem odlično kariero, a do danes je še vedno manjkal velik cilj. Z doseženim ciljem mislim in upam, da bom nekoliko bolj sproščen in nekoliko bolj samozavestno igral na največjih turnirjih,« je povedal Avstrijec.

Thiem priznava, da so ga živci prevzeli že na začetku finala in celo v petem nizu, ko je prosil za pomoč trenerja, tik preden je nameraval servirati za 6:5, pred podaljšano igro.

»Nekako danes se je izšlo, moje prepričanje je bilo močnejše od telesa in tega sem zelo vesel,« je dejal Thiem. »Težava so bili moji živci. Bil sem super, super živčen. Tako živčen nisem bil že dolgo časa. Sem že pozabil, kako se spopasti s takšnim pritiskom. Ampak nekako sem to storil v tretjem nizu,« je še nadaljeval.

Triindvajsetletni Zverev se bo še dolgo časa ukvarjal s tem, kako je lahko zapravil življenjsko priložnost. Po finalnem razočaranju so ga oblile solze žalosti.

»Bil sem tako zelo blizu, da postanem prvak grand slama. Bil sem le nekaj iger stran, morda nekaj točk stran. Ne obremenjujem se toliko s tretjim nizom, še najbolj me mori tisti peti niz, ko se mi je ponujala velikanska priložnost, a je nisem znal izkoristiti,« je povedal Zverev po svojem prvem velikem finalu v karieri.

Thiem je za zmago dobil ček v višini tri milijone dolarjev oziroma 2,5 milijona evrov ter 2000 točk za ATP-lestvico, medtem ko je Zverev za nastop v finalu dobil ček v višini 1,5 milijona ameriških dolarjev oziroma 1,27 milijona evrov ter 1200 točk za svetovno lestvico.