Pred zadnjim dnevom premora na letošnji dirki po Franciji je kolesarje čakala še ena izjemno težka etapa s ciljnim klancem na sloviti Grand Colombier. Zato je bilo znova zelo napeto v boju ra rumeno majico.

15. etapa letošnjega Toura je bila zadnjih 110 kilometrov praktično identična etapi, ki jo je večina kolesarjev pred petimi tedni prevozila na dirki Tour de l'Ain. Takrat je bil najmočnejši na vrhu slovitega vzpona Primož Roglič, od najboljših pa na tisti dirki ni nastopil Tadej Pogačar. Želja slovenskih navijačev je bila, da bi se razplet iz pred petih tednov ponovil tudi danes, družbo v boju za zmago pa bi Rogliču delal Pogačar. Seveda so svoje načrte imeli tudi njuni konkurenti. Razplet je bil po okusu slovenskih ljubiteljev kolesarstva, saj sta Pogačar in Roglič zopet vse tekmece pustila za seboj.

Kolesarji so prvih sto kilometrov etape prevozili praktično po ravnini in v ospredju se je izoblikovala skupina ubežnikov, ki pa realnih možnosti za etapno zmago niso imeli. Po stotih kilometrih pa se je cesta začela postavljati pokonci. Pred izjemno zahtevnim zaključkom na Grand Colmbier (vzpon ekstra kategorije), so vsi morali najprej premagati dva kategorizirana vzpona prve kategorije. Najprej so opravili s prelazom Montee de la Selle de Fromentel, nato pa še z vzponom na Col de la Biche. Že na prvem vzponu so ekipe začela preverjati svoje moči. Naklonina tega klanca je na nekaterih mestih dosegla 22 odstotkov in v močnem tempu, ki sta ga narekovali ekipi Jumbo-Visme in UAE-ja, se je glavnina močno razredčila, odpadlo je veliko pomembnih pomočnikov. Tempo tudi na drugi vzpon ni popuščal, nizozemska ekipa pa je kazala svojo moč. Na vrhu drugega prelaza je na čelu glavnine še vedno kolesarilo šest os in Roglič je imel za zadnji 17-kilometrski ob sebi praktično še celo ekipo, ostale ekipe pa so bile veliko bolj razredčene. Sledil je zahteven spust nato pa izjemen razplet današnje etape z bojem za vsako sekundo.

Jumbo-Visma prikrajšala spektakel

Dogajanje na zadnjem klancu je bilo presenetljivo, številni so že ob vznožju morali priznati premoč izjemnemu tempu Jumbo-Visme. Še preden je nizozemska ekipa ujela zadnja dva ubežnika pred 13 kilometrov pod vrhom, sta od boja za visoko skupno uvrstitev in etapno zmago odpadla dva največja konkurenta slovenskih kolesarjev. Kapitulacijo sta priznala dva Kolumbijca Egan Bernal in Nairo Quintana. V tistem trenutku je znova bilo moč čutiti, da bomo priča novemu slovenskemu državnemu prvenstvu na francoskih cestah. Nizozemci tudi v nadaljevanju klanca niso stopili s plina, z močnim tempom so trli tekmeca za tekmeca, hud tempo pa je onemogočil napade tistih, ki so bili še zraven. V zadnji kilometer je skupaj prišlo dobrih deset kolesarjev, ki so še upali na etapno zmago. Roglič je želel demonstrirati enak zaključek, kot pred dobrim mesecem dni. Dobrih 500 metrov pred ciljem je na krajšem malo bolj strmem odseku izstrelil zadnji napad in strl preostale tekmece, sledila sta mu zgolj Pogačar in Riche Porte. Na ciljni črti je nato Tadej ugnal Primoža in se mu tako za voljo bonifikacijskih sekund v skupnem seštevku približal za štiri sekunde. Razlika sedaj znaša 40 sekund. »Jumbo-Visma je danes narekovala res močan tempo, odlično so bili pripravljeni na današnji dan. Iz mojega zornega kota ni bilo možno napasti na vzponu, zato sem čaka na ciljni sprint. Zelo sem vesel, da mi je znova uspelo zmagati. Želim se vmešati v boj za skupno zmago, ampak Primož trenutno deluje zelo močan. A to je dolga dirka, tudi Bernal je danes pokazal, da se vsakemu lahko pripeti slab dan,« je bil v cilju nasmejan Pogačar. Porte je bil danes tretji. V skupnem seštevku se je na tretje mesto, po polomu Bernala, ki je izgubil več kot sedem minut, zavihtel njegov rojak Rigoberto Uran, ki pa za Rogličem že zaostaja minuto in 34 sekund. »Danes sem si želel etapne zmage, a sem bil na koncu malenkost prekratek. Ekipa je res opravila odlično delo, vesel sem, da jih imam ob sebi. Vsi vemo, da kolesarstvo ni individualni šport, za dobre nastope je potrebno imeti dobro ekipo in res jim zahvaljujem za izjemno opravljeno delo. Fantje so danes leteli,« se je kljub drugemu mestu v cilju smejalo lastniku rumene majice.