Spletni strani za sledenje plovilom marinetraffic.com in vesselfinder.com kažeta, da je ladja za iskanje nafte in plina tik ob turški obali pri mestu Antalya.

Ladjo Oruc Reis bodo pošiljali v vzhodno Sredozemsko morje in nazaj, je povedal turški obrambni minister Hulusi Akar. Umik ladje na obalo ne pomeni, da se Turčija odreka svojim pravicam na območju, je poudaril.

Grški premier Kiriakos Micotakis je pozdravil umik. "To je pozitiven prvi korak," je dejal v Solunu. "Upam, da jih bo še več," je dodal.

Napetosti med državama so se zaostrile, potem ko je Turčija 10. avgusta na območje okoli 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo poslala ladjo Oruc Reis za raziskovanje morskega dna. Misijo so kljub nasprotovanju Grčije in Evropske unije trikrat podaljšali. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni.

Grški premier je v luči teh napetosti v soboto napovedal okrepitev grške vojske. Turški obrambni minister je danes poudaril, da je Grčijo k temu spodbudil francoski predsednik Emmanuel Macron. Pozval je k dialogu.