Shod v Münchnu je sicer minil mirno. Za varnost je skrbelo okoli 1400 policistov, je še sporočila tamkajšnja policija.

Sprva je bilo zborovanje v mestu prepovedano, še posebej, ker je policija naštela več sto ljudi, skoraj nihče pa ni nosil zaščitne maske. A sodišče je potem zborovanje odobrilo, protestniki pa so se preselili na sejmišče, kjer sicer poteka Oktoberfest. Tja pa je potem prišla ogromna množica, navaja dpa.

Podobno se je dogajalo tudi v drugih mestih, čeprav z občutno manjšim številom udeležencev. V Hannovru se je zbralo okoli 1100 ljudi. V Wiesbadnu pa je na shod nasprotnikov ukrepov proti širjenju koronavirusa prišlo le okoli 150 ljudi. Najavljenih pa je bilo okoli 3000.

Vse bolj politični shodi

Tovrstni shodi postajajo vse bolj politični; po ocenah nemških oblasti se jih udeležuje vse večje število skrajnih desničarjev. Ti so imeli letos govore na 90 demonstracijah proti ukrepom za zajezitev virusa, je naštela nemška varnostna služba BND.

Prejšnji mesec so veliko pozornost zbudili tudi množični protesti v Berlinu. Več deset tisoč ljudi je protestiralo proti »koronavirusni diktaturi« in »koronavirusni norosti«. Med njimi so bili tudi skupine t.i. Reichsburgerjev, ki ne priznavajo legitimnostni današnje moderne Nemčije. Opazili so tudi manjše skupine neonacistov in drugih desničarskih skrajnežev, še navaja dpa.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v soboto ponovno branila ukrepe vlade za zajezitev virusa, a je hkrati poudarila, da se je pripravljena o odprtih vprašanjih pogovarjati. »V naši državi lahko vsak svobodno kritizira odločitve vlade,« je dejala. Vendar pa je omejevanje stikov in omejevanje javnega življenja v Nemčiji omejilo pandemijo covida-19, da bi se virus širil nenadzorovano, je še opozorila kanclerka.