Po pisanju AFP so protestniki v severozahodnem delu Pariza zažgali vsaj en avtomobil, pa zabojnike za smeti in ulično pohištvo. Še en protest so pripravili v središču francoske prestolnice, s seboj so nosili transparente s sicer skromno zahtevo, da si želijo primerno napolniti svoj hladilnik.

Na ulice v središču mesta so oblasti napotile na stotine policistov, tudi na Elizejske poljane, kjer so demonstracije prepovedali. Policisti so pregledovali osebne izkaznice in preiskovali torbe mimoidočih. Številne izložbe so trgovci dodatno ogradili z deskami, da se ne bi ponovil lanski scenarij, ko je med protesti prišlo do plenjenja trgovin.

»Na Elizejskih poljanah ne moremo imeti uničenja in kaosa,« je pojasnil šef pariške policije Didier Lallement. Ta del mesta je po njegovih besedah izkaznica države, zato je demonstracije na tem območju prepovedal.

Oboroženi s cepini, noži, izvijači

Policija, ki je na današnjih protestih pričakovala okoli 5000 ljudi, od tega okoli 1000 nasilnih, je do sredine popoldneva prijela nekaj manj kot 200 ljudi, zlasti zato, ker so s seboj nosili predmete, kot so izvijači, cepini in noži.

Notranji minister Gerald Darmanin je sicer v petek napovedal nekoliko strožja pravila o policijski uporabi gumijastih nabojev. Odslej morajo policisti za uporabo nabojev, ki so v preteklosti že poškodovali nekatere protestnike, dobiti dovoljenje nadrejenih.

V letih 2018 in 2019 se je na demonstracijah rumenih jopičev po Franciji sicer praviloma zbralo po več deset tisoč ljudi.