Pred nedeljskimi množičnimi protesti se je v središču Minska na mirnem protestu zbralo več sto žensk, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP več tisoč. Nekatere so razbijale po loncih, druge pozivale k izpustitvi Maše, kot s pomanjševalnico imenujejo eno glavnih predstavnic opozicije Marijo Kolesnikovo.

Opozicija je medtem na Twitterju sporočila, da so Kolesnikovo iz zapora v Minsku premestili v zapor izven prestolnice. Razloga ne poznajo. Kolesnikova je pridržana od ponedeljka, ko so jo po navedbah njenih podpornikov ugrabili zamaskirani neznanci sredi Minska, nato pa so jo hoteli prisilno izgnati v Ukrajino, a je to preprečila s tem, da je na meji raztrgala svoj potni list. Obtožujejo jo poskusa strmoglavljenja Lukašenka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grožnja EU s sankcijami

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v imenu EU v petek v sporočilu za javnost obsodil stopnjevanje nasilja v Belorusiji in prisilne izgone članov opozicijskega koordinacijskega sveta v nasprotju z domačo zakonodajo in mednarodnimi obveznostmi države. Izpostavil je, da so celotno vodstvo sveta nezakonito aretirali ali jih prisilili v izgnanstvo. Edina, ki je še niso, je Nobelova nagrajenka za književnost Svetlana Aleksijevič, s katero so v znak solidarnosti občasno diplomati EU.

EU je oblasti v Minsku pozvala k takojšnji izpustitvi vseh nezakonito priprtih, tudi političnih zapornikov. Ponovila je potrebo po vključujočem nacionalnem dialogu s širšo družbo, še posebej s koordinacijskim svetom, ki bo vodil do mirne rešitve in novih demokratičnih volitev, so sporočili iz Bruslja.

Borrell je ponovil je odločenost EU, da bo uvedla sankcije proti posameznikom, odgovornim za nasilje, nasilno zatrtje mirnih protestov in ponareditev izidov predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po prepričanju protestnikov zmagala vodja opozicije Svetlana Tihanovska.