Migrantski center Moria, v katerem je do tega tedna v slabih higienskih pogojih bivalo več kot 12.000 ljudi, je pogorel v več zaporednih požarih v torek in sredo. Migranti naj bi več manjših požarov podtaknili namerno zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, potem ko so potrdili 35 okužb.

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je pojasnil, da bo šotorsko naselje, ki je od Morie oddaljen le nekaj kilometrov, prosilcem za azil na voljo še danes. Na vhodu vanj bodo opravili tudi hitre teste na morebitno okužbo z novim koronavirusom.

Medtem pa naraščajo tudi napetosti med migranti in lokalnimi prebivalci. Ti so skušali s cestnimi zaporami preprečiti vzpostavitev novega začasnega begunskega taborišča v bližini požganega centra, a so si oblasti pomagale z vojaškimi in gasilskimi helikopterji. Več sto migrantov pa je na petkovem uličnem protestu zahtevalo, naj jim oblasti dovolijo zapustiti otok.

Stalna prizadevanja za vzpostavitev začasnega zavetja za več kot 12.000 ljudi, med katerimi je tudi več tisoč otrok, so po oceni organizacij za človekove pravice še vedno nezadostna.

"Na tisoče ljudi spi v hribih v okolici Morie ali kar na ulicah, medtem pa naraščajo tudi napetosti med lokalnim prebivalstvom, prosilci za azil in policijo," je danes opozorila nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch.

AFP poroča, da je policija danes uporabila solzivec proti migrantom, ki so med protestom z zahtevo po zagotoviti bivališč na policiste metali kamenje. Več sto jih protestira, ker so že več dni na ulici.