Že enaindvajseti petek zapored so bili na slovenskih ulicah protivladni protesti, najštevilčnejša množica se je kot običajno zbrala v prestolnici. Protestniki so se tokrat obračali predvsem na predstavnike opozicije in jih spraševali, kaj nameravajo storiti, da se »nelegitimne« vladne dejavnosti ustavijo. Med njimi naštevajo znatno povišanje sredstev za obrambo in manj sredstev za kulturo ter znanost, sporen medijski in gradbeni zakon, povezovanje z bližnjimi nedemokratičnimi državami, ignoriranje korupcije pri nabavi mask in ventilatorjev ter nestrokovno kadrovanje in žaljivo komuniciranje.

»Janez Janša misli, da bo premier še 2 leti in nato ponovno zmagal na volitvah. Vladi to stanje ugaja. In zdi se, kot da tudi opozicijskim strankam to stanje ustreza. Da so se tudi oni vdali v janšizem, da so jim bolj pomembni njihovi stolčki in visoke plače, kot pa rušenje najbolj osnovnih načel pravne države. Zdi se, kot da se opozicija celo boji novih volitev ali prevzema vodstva države,« so pred protestom zapisali v izjavi.

Ljudstvo ima oblast

V Ljubljani so se protestniki zbrali na Prešernovem trgu, od koder so se sprehodili po ulicah v bližini parlamenta do Trga republike, kjer so protest zaključili. S transparenti in besedami sporočajo »Ljudstvu oblast,« »Mladim ni vseeno,« »Obranimo demokracijo.«

V govorih so opozorili tudi na nasilje v družini, zoper katerega so se danes zoperstavili tudi na protestu pred poljskim veleposlaništvom zaradi poziva, naj Slovenija odstopi od Istanbulske konvencije. Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo je med drugim opozorila, da na dominaciji temelječa politika razkraja solidarnost in pravičnost, ne le v javnem prostoru, ampak tudi v domovih, kjer postaja nasilje sprejemljiv način podreditve. Prepričana je, da je treba ustaviti preobrazbo družbe, ki se dogaja. Vsa gibanja in organizacije ter posameznike so protestniki ob koncu pozvali k aktivaciji.

Protestne akcije so znova potekale tudi drugje po Sloveniji, med drugim v Velenju, Mariboru, Celju in in v Novi Gorici, kjer naj bi po besedah Jaše Jenulla prišlo do napada na enega od protestnikov. Ob tem so protestniki sporočili, da se ne bodo pustili ustrahovati.

Proteste so v prestolnici že zjutraj naznanili napisi na tleh, ki so sporočali: »Ljudstvo ima oblast.« Kot so vidni predstavniki protestov sporočili na družabnih omrežjih, so bili napisi kaj hitro odstranjeni.