Klubradio, radijska postaja z novicami in pogovornimi oddajami, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ena zadnjih neodvisnih postaj na Madžarskem, ki imajo količkaj vpliva. Regulator namerava za frekvence radia, ki so omejene na območje Budimpešte, objaviti nov razpis. Narave očitanih kršitev Medijski svet ni pojasnil, je pa dodal, da lahko radijska postaja kljub temu znova kandidira za možnost oddajanja na isti frekvenci.

Medijski svet je bil oblikovan leta 2011, med drugim pa odloča o podeljevanju radijskih frekvenc in sankcionira kršitve zakona o medijih. Njegovi člani so trenutno vsi podporniki vlade premierja Viktorja Orbana.

Prvi mož radia Miklos Arato zavrača trditve o kršitvah zakonodaje, češ da bi v primeru, da bi bilo res tako, svet lahko izrekel "resne kazni", česar pa da ni storil. Sodelavec radia je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da sta bili v sedmih letih zabeleženi dve kršitvi - pri eni je šlo za očitek, da radio predvaja manj madžarske glasbe kot tuje.

Klubradio, ki je v svojih novicah in pogovornih vsebinah pogosto kritičen do Orbanove vlade, je v preteklih letih bil že več sodnih bitk, da se je ohranil na radijskih valovih. Leta 2016 je prejel več kot 300.000 evrov odškodnine, potem ko je sodišče odločilo proti Medijskemu svetu, ki je radiu odrekel stalno frekvenco. Nikoli pa ni radiu uspelo pridobiti nazaj frekvenc, ki jih je izgubil po državi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnja odločitev medijskega regulatorja krepi zaskrbljenost glede političnega pritiska na neodvisne medije na Madžarskem. "Še en dan, še en resen udarec medijskemu pluralizmu na Madžarskem," je na Twitterju zapisala evropska poslanka iz vrst madžarske opozicije Katalin Cseh.