V cilj sta Roglič in Pogačar prišla šest minut in pet sekund za zmagovalcem etape, a kar je pomembneje, z napadom v zaključku sta pridobila v primerjavi z ostalimi favoriti. Roglič je v skupnem seštevku še povišal prednost in ima sedaj 44 sekund prostora za dihanje pred svojim mlajšim rojakom, s katerim sta napadla dobra dva kilometra pred ciljem in se počasi, a zanesljivo z ramo ob rami odpeljala ostalim kolesarjem iz skupine, ki je v boju za najvišja končna mesta.

Peklenska in zelo pomembna etapa

Po treh dneh manjšega zatišja v boju za skupno uvrstitev, so danes kapetani zopet obračunali med seboj. V 191,5 kilometrih so se spopadli s sedmimi kategoriziranimi vzponi v Centralnem masivu. Navkreber je šlo od samega začetka, ko so kolesarji v prvih 100 kilometrih opravili s tremi vzponi. V ospredju se je oblikoval beg 17 kolesarjev, ki so si pred glavnino nabrali tudi več kot 10 minut prednosti. Tako smo znotraj etape zopet spremljali dve dirki, eno za etapno zmago, v ozadju pa boj za rumeno majico.

Na spustu po tretjem vzponu je prišlo do padca v glavnini, najhuje jo skupil Bauke Mollema (Trek-Segafredo), do danes 13. v skupnem seštevku, ki je moral odstopiti. Na tleh sta se znašla tudi Nairo Quintana in četrti v skupnem seštevku Romain Bardet, ki pa sta kasneje brez težav priključila glavnini. Po treh vzponih na začetku, je bilo na etapi malce zatišja, nato pa so do zaključka sledili še štirje kategorizirani vzponi. Zadnjih 30 kilometrov je skoraj ves čas šlo samo navzgor. Najtežje pa je kolesarje čakalo prav na koncu, ko so se morali povzpeti na najvišji prelaz v Centralnem masivu, na Pas de Peyrola (1589m). Še posebej peklenska sta bila zadnja dva kilometra vzpona, ko se je naklon gibal med 11 in 12 odstotki.

Schachmannu ni uspel beg, Roglič in Pogačar znova izjemno

Pred zaključkom etape je večino časa ritem narekovala ekipa Jumbo-Visme, nato pa je čelo skupine favoritov prevzelo moštvo Ineos Grenadiers, ki je narekovalo močan tempo, zaradi katerega sta popustila Francoza Romain Bardet in Guillaume Martin, ki sta v skupnem seštevku izgubila tretje in četrto mesto. Skupina se je na vzponu na Neronne močno razredčila, v ospredju pa sta ves čas ostajala Roglič in Pogačar. V tem delu je Carapaz iz Ineosa poskusil z napadom, a ga je Dumoulin iz Jumob-Visme hitro pokril.

Najhitrejši ubežniki so medtem že plezali na zadnji ciljni klanec, kjer sta Kämna in Martinez naposled ulovila Maximiliana Schachmanna (Bora-Hansgrohe), ki je pobegnil dobrih 17 kilometrov pred ciljem. In medtem ko je v cilju bil Martinez močnejši od Kämna, sta v skupini rumene majice z ramo ob rami potegnila Roglič in Pogačar, ki je kilometer pred ciljem najprej prešel na tretje mesto skupnega seštevka, potem ko je lanski zmagovalec Kolumbijec Egan Bernal za slovensko dvojico zaostal velikih 38 sekund, pa celo na drugo mesto, kar je bilo seveda dovolj za trenutno dvojno slovensko vodstvo na največji dirki v svetu kolesarstva. Za nameček je Pogačar oblekel tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Po 13. etapi ima torej 44 sekund zaostanka za rojakom Primožem Rogličem, 59 sekund pa za vodilnim zaostaja Bernal.

Vsi pogledujejo proti Slovencema

»Dobro je bilo, klanec je res strm. Težko je bilo priti do vrha, vesel sem, da sem lahko pridobil na času, vesel sem vsake sekunde,« je prve občutke v cilju strnil Roglič. Naslovil je tudi svojega rojaka Pogačarja: »Iskreno sem že pred začetkom Toura pričakoval, da bo Pogačar zelo močan. Nenazadnje sem to videl že na državnem prvenstvu, tudi lani smo videli, da lahko ustvari velike stvari na Vuelti, zato zame to ni nikakršno presenečenje. Je pa lepo na vrhu videti dva Slovenca.« Vodilni po 13. dnevu znova ni pozabil na svojo ekipo: »Seveda v tem nisem sam, saj razumete. Jaz sicer nosim rumeno majico, ampak tu je celotna ekipa. Vsak za zdaj opravlja svoje delo, trenutno nam gre na tej dirki odlično.«

Za njim je nato svoje misli povzel Pogačar, ki pravi, da je za njim znova odličen dan. »Vesel sem, da sem lahko sledil Rogliču. Občutki so podobni kot lani prav tako na 13. etapi Vuelte, ko smo se povzpeli na Machuchos. Pridobil sem v primerjavi z vsemi tekmovalci, razen v primerjavi z Rogličem. Moja ekipa je opravila zelo dobro delo.« Na vprašanje glede odnosa z vodilnim Slovencem pa je z nasmehom v očeh pristavil: »S Primožem je vedno težka borba. Tista zadnja dva kilometra nisva bila ravno prijatelja, saj sva si le želela priti do vrha. Zagotovo bomo videli še več napadov v naslednjih dneh in tednu, ki prihaja.«