Najhujši letošnji gozdni požari v severni Kaliforniji so se začeli avgusta, zanetili pa so jih udari strel. Letošnja sezona požarov je medtem že postavila nov rekord povzročene škode. Največji od avgustovskih požarov je zajel območje 190.000 hektarjev in velja za najobsežnejši posamezni požar v zgodovini zvezne države, skupno pa so gozdni požari v Kaliforniji letos opustošili že prav tako rekordnih 1,25 milijona hektarjev. Kalifornijske gasilce ob tem močno skrbi dejstvo, da je pred njimi še več mesecev sezone požarov. Zato bi končni obseg pustošenja lahko bil znatno večji od dosedanjega rekorda.

K širjenju požarov so močno prispevali vetrovne razmere ter še posebej nenavadno dolgo obdobje suhega vremena in visokih temperatur, ki so bile zadnje dni prav tako rekordne. Zato je guverner Kalifornije Gavin Newsom za obseg naravne katastrofe okrivil tudi podnebne spremembe. »Dobesedno nimam več potrpežljivosti za zanikovalce podnebnih sprememb,« je bil v torek kritičen guverner. »Morda v njih ne verjamete, vaše lastne oči in vaše lastne izkušnje pa pripovedujejo drugo zgodbo.«

Zaradi požarov je ameriška vladna agencija za gozdove že na začetku tedna sprejela prelomno odločitev ter zaprla osem državnih gozdov na jugu Kalifornije, od tedaj pa so zaradi varnosti prebivalstva zaprli še preostanek od skupno 18 državnih gozdov po vsej zvezni državi. V požarih je od avgusta v Kaliforniji umrlo že najmanj 12 ljudi, pogorelo je prek 3600 zgradb, evakuirati pa je bilo treba območja ob obali, v vinorodni deželi severno od San Francisca in vzdolž gorovja Sierra Nevada. Kanček dobrih novic prinaša vremenska napoved za prihodnje dni, ko naj bi se umiril veter, širjenje požarov pa bi se posledično moralo upočasniti.

V Oregonu evakuirali pol milijona ljudi

S strašnimi požari se borijo tudi v zvezni državi Oregon, severno od Kalifornije. V četrtek so tamkajšnje oblasti razglasile evakuacijo več kot pol milijona ljudi oziroma več kot deset odstotkov celotnega prebivalstva zvezne države. V tej zvezni državi so zaradi požarov doslej umrle vsaj štiri osebe, ogenj pa je uničil tudi vsaj pet mest.

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek odobril razglasitev izrednih razmer v Oregonu. Odločitev je razumljiva, saj je guvernerka Kate Brown istega dne sporočila, da je v okoli 38 požarih v samo zadnjih nekaj dneh v zvezni državi pogorelo več kot 364.000 hektarjev. To je več kot dvakrat večje območje, kot ga požari v tej zvezni državi v povprečju prizadenejo v celem letu. Tudi v Oregonu so k širjenju požarov prispevale neugodno vroče in vetrovne vremenske razmere, preiskovalci podtaknjenih požarov pa se ukvarjajo s tem, kako je prišlo do izbruha v mestu Ashland, kjer je pogorelo več sto domov. Pred požari niso varni niti v zvezni državi Washington, ki na severu meji s Kanado. Tam je med begom družine pred ognjem umrl enoletni deček. V tej zvezni državi je pogorelo že več kot 242.000 hektarjev.

Dim sprva obarval nebo, nato še ohladil ozračje

Poleg hude gmotne škode in tragičnih smrti so požari poskrbeli še za številne nenavadne naravne pojave. Najodmevnejši se je pripetil v okolici San Francisca, kjer se je v sredo zaradi obilice dima in delcev v zraku nebo obarvalo oranžno, na trenutke celo rdeče. Pojav so mnogi primerjali z življenjem na Marsu, filmom Iztrebljevalec 2049, številni pa so se v šali strinjali, da gre za dokaz bližajočega se sodnega dne.

Znanstvena razlaga pojava ni bistveno bolj pomirjajoča. Gozdni požari so namreč v ozračje dvignili toliko delcev, da so preprečili prehod modri, zeleni in rumeni svetlobi, ki ima krajšo valovno dolžino. Skozi filter zračne onesnaženosti sta prodrli le rdeča in oranžna barva z daljšo valovno dolžino.

Na srečo je bilo zračno onesnaženje skoncentrirano visoko v atmosferi, zato kakovost zraka na prizadetem območju ni bila tako zelo slaba, kot bi sklepali s posnetkov. Vseeno zaradi onesnaženosti na tem območju že 25. dan v kaminih ne smejo kuriti lesa, kar je prav tako rekord. Razsežnosti zračne onesnaženosti zaradi požarov razkriva tudi podatek, da so zaradi gosto prekritega neba temperature v San Franciscu padle na vsega 15 stopinj Celzija, kar je okoli deset stopinj Celzija manj od pričakovanih temperatur.