Občanke in občani, ki živijo v ljubljanski Sibiriji, so morali v četrtek zvečer znova zapirati okna, kajti na avtomobilskem odpadu med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom je znova zagorelo. Veter je dim ponesel nad prestolnico, zato je smrad prebudil ljudi v nekaterih drugih delih Ljubljane. Požar je pogasilo 110 gasilcev s 27 vozili, ki so delo začeli nekaj minut pred pol enajsto zvečer in ga končali naslednje jutro ob 5.40. Zagorelo je na istem mestu kot prejšnji mesec. Po besedah gasilcev je bil požar tokrat manjši in so ga hitro spravili pod kontrolo. Gorelo je na površini približno 1600 metrov, večinoma gume, ogenj je zajel tudi nekaj kosovnega materiala. Ko je avgusta požar izbruhnil prvič, je gorelo na približno 8000 kvadratnih metrih.

»V začetku požara se je dim zaradi temperature dvigal visoko v zrak. Kasneje, ko ni bilo več velike intenzitete gorenja, se je dimna masa pričela spuščati. Večji del dimne mase se je v času intervencije gibal severovzhodno od mesta požara,« pravijo v ljubljanski gasilski brigadi, ki je okoliške prebivalce obveščala po ozvočenem gasilskem vozilu in jim med drugim sporočala, naj do današnjega jutra ne zračijo stanovanj.

Kot so povedali prebivalci, so se tega večinoma držali, medtem ko dopoldan okna in vrata niso bila več zaprta, kajti smradu ni bilo več. Takrat koncentracija prašnih delcev v zraku, ki jih je meril Institut Jožefa Stefana, ni bila več presežena. To se je zgodilo le malo po požaru. Gasilci so sporočili še, da ni prišlo do ožiga rastlin in da je saj v okolici malo, a vseeno priporočajo temeljito pranje zelenjave in sadja pred zaužitjem. »Morebitne s sajami onesnažene predmete, kot so mize, stoli in igrala, je treba preventivno očistiti z detergentom in vodo,« pravijo.

Se obeta protest?

Dopoldan sta si kraj požara prišla ogledat inšpektor in inšpektorica ministrstva za okolje, na delu so bili tudi kriminalisti. Takrat je bilo zažgane gume mogoče vonjati le še na odpadu, v okolici pa ne več. Medtem ko so se na dovozu na odpad videli odtisi rovokopača, ki ga je gasilcem na pomoč pri prekopavanju žarišč požara poslal mestni oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo, se je nekaj metrov stran življenje prebivalcev že odvijalo po ustaljenih tirnicah. Tamkajšnji stanovalec Predrag nam je povedal, da je ogenj opazil ravno, ko se je namenil spat.

»Slišali smo interventna vozila, sosedi so jih poklicali. Požar je bil malo manjši kot prvič. Dim se pa ni polegel do jutra. Prebivalci nismo bili ogroženi. Požara me ni bilo strah. Le, ko je pred nekaj tedni prvič zagorelo, sem se zbal, da bi prišlo do eksplozije. Gasilci so hitro zajezili požar,« je povedal Predrag in razložil, da je že leta govora o tem, da bi bilo treba odpad urediti, a da se nič ne zgodi. »Vsak, ki gre mimo, lahko vidi smeti, ki se nalagajo. Enkrat bo treba to očistiti. Navsezadnje bo v letu dni bolj urejena cesta in bo okolica bolj urbana,« je dejal in napovedal, da se bodo ljudje, ki živijo ob Cesti dveh cesarjev, povezali v civilno iniciativo, ki bo zahtevala, da se ta problem uredi. »Če se zadeva ne umiri, bomo morali organizirati protest. Verjetno bomo opozorilno blokirali promet na cesti,« je dejal.