V Faenzi je danes potekala druga od treh dirk SP na istem prizorišču. V nedeljo so vozili dirko za VN Italije, danes je bila na vrsti VN Faenze, prihajajočo nedeljo pa še VN Emilije Romanje.

Aktualni svetovni prvak v kategoriji MXGP Gajser s prvo preizkušnjo na stezi Monte Coralli in s šestim mestom ni bil zadovoljen, saj je naredil preveč napak in je tudi v skupnem seštevku zdrsnil na tretje mesto.

Gajser je danes začel s petim mestom v prvi vožnji. Bil je sicer najhitrejši v dopoldanskih kvalifikacijah. Zmagal je Švicar Jeremy Seewer pred Pradom in Francozom Romainom Febvrejem. Pred koncem je Gajser ostal brez očal in imel zaradi tega še dodatne težave pri vožnji na trdi podlagi, a je vseeno ostal na petem mestu.

V drugi vožnji je svetovni prvak začel še bolje in po tretjem mestu v začetnem obdobju dirke kmalu napredoval na drugo, po tretjini pa je prevzel vodstvo. Ni ga več izpustil iz rok, prav tako pa je tokrat odpeljal zelo zanesljivo brez napak in padcev, tako da je na koncu zasluženo slavil v tej vožnji.

Za njim sta končala Prado in Italijan Antonio Cairoli.

Dosežek v drugi vožnji je Gajserja potisnil na zmagovalni oder. Skupno na dirki je slavil Prado, ki je bil v obeh vožnjah drugi, s 44 točkami pred Gajserjem (41) in Seewerjem (39).

Danes pa na dirki zaradi posledic padca na prostem treningu ni nastopil vodilni v SP Nizozemec Jeffrey Herlings. Tekmeci so njegovo odsotnost izkoristili ter se mu približali v seštevku, kjer je sicer ostal prvi, a ima zdaj manjšo prednost.

Herlings je ostal pri 263 točkah, drugi je Cairoli z 241, tretji pa Gajser z 237.

V razredu MX2 je bil po dobri nedeljski dirki spet uspešen slovenski motokrosist Jan Pancar. V prvi vožnji je bil 16., v drugi deseti, potem ko je vozil že na osmem mestu, a je padel, vendar je hitro nadaljeval in končal kot deseti. To mu je v seštevku dirke prineslo novih 16 točk in 11. mesto. Zmagal je Francoz Tom Vialle pred rojakom Maximom Renauxom, tretji je bil Danec Thomas Kjer Olsen.

Skupno vodi Vialle s 307 točkami, Pancar je že 20. z 49 točkami.