V največjem zbirnem centru za migrante in begunce v Grčiji je v obupnih razmerah živelo 12.700 migrantov in beguncev, štirikrat več od uradno določenih zmogljivosti. Zaradi tega nekateri menijo, da je bila takšna ali drugačna katastrofa neizbežna. Začelo se je v torek okoli 22. ure. Kot je za grško državno televizijo ERT povedal poveljnik tamkajšnje gasilske brigade Konstantinos Teofilopulos, se je takrat požar v centru Moria na Lezbosu začel širiti z več različnih mest. Gasilci so stopili v akcijo, nekateri migranti pa so jih napadli s kamni, je rekel. Požar so pogasili do jutra, vendar je ostalo celih le nekaj šotorov, uničeni sta upravna stavba in zdravstvena postaja. Številni migranti so v požaru izgubili skoraj vse imetje.

Evropska unija je poskušala že večkrat porazdeliti te migrante in begunce z Lezbosa med države članice, ki pa za takšno minimalno gostoljubje niso pokazale razumevanja. Zdaj bodo ljudje, ki so po begu od doma ostali še brez začasne strehe nad glavo, vendar morali nekam iti. Evropska komisarka za notranje zadeve, Švedinja Ylva Johansson, je že sprejela odločitev o financiranju prihoda in nastanitve 400 otrok in mladoletnikov brez staršev z Lezbosa na evropsko celino. Norveška desničarska premierka Erna Solberg je napovedala sprejem 50 migrantov iz uničene Morie. Nemški zunanji minister Heiko Maas pa poziva članice EU k dogovoru o porazdelitvi migrantov z Lezbosa.

Prvi primeri okužb

Za zdaj je težko ugotoviti, kako je do požara prišlo. Izbruhnil je nekaj dni po tem, ko so v centru zaznali prvo okužbo z novim koronavirusom pri somalijskemu migrantu. V torek je število odkritih okuženih že naraslo na 35. Požar se je začel v času protesta migrantov, ki z družinami niso hoteli v karanteno.

Iz agencije Združenih narodov za begunce UNHCR pa so opozorili na napetosti med domačini z Lezbosa in migranti. Med nočnim požarom tako nekateri domačini niso dovolili, da bi se migranti zatekli v bližnje vasi, policija pa jim je preprečila prihod v pristaniško mesto Mitilena, ki ima 30.000 prebivalcev. Tako so migranti prespali ob cesti, na poljih in v gozdovih. »Situacija je dramatična, ker so nekateri od teh, ki so zdaj zunaj taborišča, okuženi,« je dejal župan Mitilene. Mihalis Fraceskos, namestnik poveljnika civilne zaščite, pa v tem vidi »atomsko bombo«.

Grški premier Kiriakos Micotakis je takoj sklical izredno sejo vlade in več ministrov poslal na Lezbos, da se seznanijo s situacijo. Na otoku so razglasili izredne razmere, iz Aten so prišle policijske sile za boj proti izgrednikom.

Domačini napadli prostovoljce

Romy Bornscheuer, 21-letna študentka medicine in prostovoljka iz Nemčije na Lezbosu ter vodilna članica pobude Evropejci za humanost, ki se zavzema za evakuacijo migrantskih taborišč v Grčiji, je za Dnevnik povedala, da je njo in njene štiri kolege ob 2. uri ponoči, ko so hiteli z vodo in najnujnejšim pomagat v od ognja dramatično razsvetljeno taborišče, napadla skupina domačinov s kamni in palicami. Razbili so steklo avtomobila in jih poskušali potegniti ven. Grozili so tudi migrantom. Nekateri migranti so za BBC izjavili, da so požar podtaknili »grški skrajni desničarji«, potem ko se je izvedelo, da je v taborišču več primerov okužb. Fraceskos iz civilne zaščite pa pravi, da so bili šotori migrantov prazni, kar naj bi bil dokaz, da je požar podtaknjen. Na Lezbosu so požari sicer pogosti, širijo jih močni vetrovi.