Le uro in pol pred startom je prišla težko pričakovana uradna novica o testiranjih vseh kolesarjev in spremljevalnega osebja v 22 ekipah (skupno 650 ljudi), ki jih je opravila posebna mobilna enota pred začetkom nedeljske etape v Pauju in na prosti ponedeljek v La Rochelleju. Pozitiven ni bil noben kolesar, le štirje iz spremljevalne karavane v štirih ekipah (Ineos, Mitchelton-Scott, Cofidis, AG2r), a ker nista bila v nobeni skupno dva okužena, kar bi pomenilo takojšen odhod z dirke, se je lahko francoska pentlja nemoteno nadaljevala. Je pa bil po treh testiranjih v avgustu pozitiven direktor dirke Christian Prudhomme (v soboto je v njegovem uradnem vozilu etapo spremljal tudi francoski premier Jean Castex), ki je – čeprav nima simptomov bolezni – moral v enotedensko samoizolacijo.

Etapa z zgodovinskimi dogodki

Prvič v zgodovini Toura je danes v rumeni majici startal Slovenec, Primož Roglič pa je postal 24. kolesar, ki se lahko pohvali z majico vodilnega na vseh tritedenskih dirkah na svetu (Tour, Giro, Vuelta). Prva etapa po prvem prostem dnevu, ki je obiskala najzahodnejši del letošnje trase, je imela še nekaj drugih zgodovinskih prelomnic. Prvič je v eni etapi povezala dva otoka (od Ile d'Olerona, za Korziko drugega največjega francoskega otoka, do Ile de Reja, ki je povezan z mostom z mestom la Rochelle), začela se je na nadmorski višini enega metra, končala pri devetih, največji »vzpon« pa je znašal le 16 metrov nad morjem. Kot palačinka ravna etapa pri temperaturi 25 stopinj Celzija je imela le eno »lepotno napako« – vetrovno loterijo, kajti v zadnjih 30 kilometrih so vremenoslovci napovedali tudi do 40 kilometrov na uro močan bočni veter iz Biskajskega zaliva.

»Čudovita etapa« so na uradni spletni strani Toura napovedali včerajšnjo preizkušnjo, na kateri sta takoj po startu pobegnila Švicarja Stefan Küng in Michale Schär, ki sta prvo uro pobega vozila s skoraj 50 kilometri na uro, a ju je karavana ujela sto kilometrov pred ciljem. Takoj zatem je sledil prvi večji skupinski padec, ki sta se mu Roglič in Pogačar izognila in ki je karavano raztrgal na več skupin. Toda le 35 kilometrov pozneje je prišlo do ponovnega padca, po katerem je Pogačar v družbi klubskega sotekmovalca Jana Polanca dolgo čakal na spremljevalni avto ekipe UAE Emirates in novo kolo, vseeno pa je hitro ujel stik z glavnino.

Irec s solznimi očmi

Karavana je petnajst kilometrov pred ciljem pripeljala na 2996 metrov dolg most do otoka Ile de Re, drugega najdaljšega v Franciji, kjer je spet »udaril« veter: sprva s strani, nato v prsi kolesarjev. Po napovedih se je etapa končala s ciljnim sprintom, v katerem je prvo zmago na Touru pri 29 letih dosegel Irec Sam Bennett in sočasno tretjeuvrščenemu Slovaku Petru Saganu slekel zeleno majico najboljšega sprinterja, Luka Mezgec pa je končal na desetem mestu. »V finišu sem pozabil potisniti kolo naprej, že prej pa sem razmišljal, ali sem ciljni sprint začel s pretežkim prenosom. Po prečkanju ciljne črte sem bil v šoku in nisem vedel, ali sem zmagal, a so mi hitro povedali, da sem. Dolgo sem čakal na ta trenutek, zato se opravičujem, ker ne morem povedati več,« je s solzami v očeh dejal Sam Bennett (v sprintu je dosegel hitrost kar 65 kilometrov na uro), ki je danes dosegel svojo 47. etapno zmago med profesionalci, pred premiernim uspehom na Touru pa je bil že trikrat najhitrejši na Giru in dvakrat na Vuelti.

Rumeni Roglič (danes je vozil s precej bolj aerodinamično čelado kot doslej) je uspešno ubranil vodilni položaj, razlike v deseterici pa se niso spremenile, ker je prišla v cilj v času zmagovalca. »Moj prvi dan v rumeni majici bi lahko bil lažji. To je bil zelo živčen dan. Živčnost je bilo čutiti že od starta in nato skozi celotno etapo. Ta je bila polna stresa, a moja ekipa je spet opravila odlično delo. Na srečo sem se uspešno izognil tudi vsem padcem,« je ocenil Primož Roglič. Na vprašanje, kako komentira slovenski kolesarski bum, je Zasavec odgovoril: »Noro, da ima komaj dvomilijonska Slovenija kar dva kolesarja v svetovnem vrhu. Imamo dolgo kolesarsko tradicijo, a takšnih rezultatov doslej nismo dosegali. Ko bom končal kariero, upam, da bo poskrbljeno za moje naslednike in da bodo nadaljevali s takšnimi uspehi.« Luka Mezgec pred sprintom ni bil v dobrem položaju, saj ga je Slovak Sagan izrinil povsem ob ograjo: »Že pred etapo sem napovedal, da bo zaradi vetra velik kaos. In to se je potem tudi zgodilo. V finišu sem kljub slabi poziciji šel na polno, toda več kot do desetega mesta tokrat na žalost ni šlo.«