Najbolj bran slovenski pisec kriminalk Tadej Golob je v petek popoldne med sestopom z 2234 metrov visoke Krnice v Loški steni omahnil dvajset metrov v globino. Za nesrečo na približno 1700 metrih nadmorske višine je bil kriv skalni rob, ki se mu je odkrušil pod nogami. Novogoriški policisti so sporočili, da se je 52-letnik pri tem hudo poškodoval. Po neuradnih informacijah naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje resno, a stabilno.

Zadržalo ga je ruševje

Golob se je v bovško visokogorje odpravil skupaj z izkušenim gorskim vodnikom Blažem Stresom, ki mu je prvi pomagal na kraju nesreče in nesrečo za naš časopis tudi potrdil, a je prosil za zasebnost. Nekoliko več je o okoliščinah nesreče za Slovenske novice povedal alpinist Viki Grošelj. Pojasnil je, da je bil petkov podvig Stresa in Goloba priprava na novo prvenstveno smer, ki jo je Golob nameraval preplezati v zahtevni Loški steni. Tam je doslej že osvojil več prvenstvenih smeri. Po sestopu po grebenu pa naj bi mu, je dejal Grošelj, zdrsnilo, pri čemer je imel srečo, da ga je zadržalo ruševje, saj bi sicer lahko padel čez steno. Povedal je še, da je Golobov soplezalec pri reševanju odigral ključno vlogo in ga razsodno zavaroval pred nadaljnjim padcem.

Kasneje so do ponesrečenega Goloba prispeli bovški gorski reševalci. Njihov vodja Tine Cuder je pojasnil, da samo reševanje tehnično ni bilo zahtevno, saj jim je na pomoč priskočila enota helikopterske nujne medicinske pomoči. »Zdravnik v helikopterju je poškodovanca imobiliziral, nato so ga dvignili v helikopter in odpeljali,« je dejal in dodal, da je nesreči botrovalo tudi nekaj sreče, da je lahko v jasnem vremenu reševanje potekalo hitro in po zraku. Letošnja sezona je epidemiji navkljub zanje naporna, je povedal Cunder, saj imajo v povprečju reševalno akcijo skoraj vsak drugi dan.

Alpinist, ki piše knjige

Tadej Golob je navdušen alpinist, pred dvajsetimi leti je stal na najvišji gori sveta, javnosti pa je bolj kot po športnih podvigih znan po svojih književnih delih. Trenutno je najbolj bran slovenski avtor romanov in kriminalk. Njegovo ime ob Bronji Žakelj že celo zadnje leto vodi na seznamu najpogosteje izposojenih knjig v knjižnicah.

Golob se je med pisci pojavil že leta 2000, ko je opisal spust Dava Karničarja z Everesta, resneje je nase opozoril leta 2010, ko je za svoj roman Svinjske nogice prejel nagrado kresnik, trenutno pa slovi kot pisec serije detektivskih zgodb kriminalističnega inšpektorja Tarasa Birse. Njegov prvi kriminalni roman iz te serije Jezero je izšel leta 2017 in v hipu osvojil slovenske bralce. Kasneje sta mu sledili nadaljevanji Leninov park in Dolina rož, po Jezeru so posneli tudi televizijsko serijo, ki si jo je na televiziji ob vsakem predvajanju ogledalo okrog 265.000 gledalcev. Glavni junak detektiv Birsa je tako kot Golob navdušen alpinist in tekač. Pisatelj je v intervjujih večkrat povedal, da se v knjigah pogosto nasloni na osebne izkušnje. V kriminalki Leninov park je denimo glavnemu junaku pripisal padec s kolesom, ki ga je tudi sam doživel. Poleg romanov je napisal biografije Petra Vilfana, Zorana Predina, Gorana Dragića, Milene Zupančič, Petra Čeferina in Alenke Bratušek.