Junak večera je bil Nikita Kučerov, ki je prvo tekmo konferenčnega finala končal z izkupičkom kar petih točk, enkrat je zadel ter pripravil še štiri gole s štirimi podajami.

Tampa je bila zelo dominantna že v konferenčnem polfinalu, ko je lanske podprvake Boston Bruins izločila s 4:1 v zmagah. To pomeni, da je imela kar teden dni premora, da se je lahko pripravila na finale vzhoda.

Na tekmi, na kateri Floridčani niso pokazali niti kančka milosti, je Yanni Gourde zadel dvakrat, Victor Hedman je vpisal gol in dve podaji, Andrej Vasilevskij pa je paral živce razglašenim otočanom z zanesljivimi predstavami pred in v vratih s 23 obrambami. »Tako dobro igramo,"« je dejal Brayden Point, ki je v drugimi minuti prve tretjine s prvim zadetkom odprl napad. »Smo kompaktni, igramo odgovorno, igramo prave igre. Mislim, da je bila zato naša ekipa tako dobra.«

Vodilni možje New Yorka so hitro posegli po menjavi vratarja, a niti ta ukrep iz obupa ni prinesel preobrata. Thomas Greiss je šel z ledene ploskve že po 11 minutah tekme, ko je moral trikrat po plošček v mrežo v le devetih strelih Tampe na gol. Nato je dobil priložnost Semjon Varlamov, ki je v nadaljevanju zbral 20 obramb, a dovolil še pet golov.

Varlamov je bil eden izmed ključnih mož za uspeh otočanov v konferenčnem polfinalu, ko so s 4:3 v zmagah izločili Philadelphia Flyers. »To tekmo moramo čim prej pozabiti,« je dejal trener otočanov Barry Trotz ter napovedal, da bodo njegovi varovanci nudili boljši odpor v nadaljevanju. Vse tekme konferenčnega finala in tudi finala lige NHL bodo v karantenskem mehurčku v Edmontonu.

V končnici severnoameriške hokejske lige so ostala le še štiri moštva. Hokejisti Dallas Stars so finalni obračun zahoda odprli z zmago proti zlatim vitezom iz Las Vegasa.