Zakaj se noben medij v Sloveniji ne dotakne širjenja mnogo nevarnejšega pojava, to je človeške neumnosti? Zlasti splet je dal možnost širjenja postmodernističnih idej, kjer se nikomur ne verjame, celo ljudje na ministrstvih, ki bi morali imeti neka znanja, neko stopnjo funkcionalne pismenosti in tudi nekaj zdrave pameti, od tega abstinirajo.

V Sloveniji se časopisov ne bere tako, da se slini prste pri listanju. Že to, da se pogojuje branje tiskovin na javnih mestih z eno brizgalko razkužila z optimalno 70-odstotnim alkoholom, s katerim si pred branjem in po njem razkužiš roke, je dovolj.

Znanje naših vodilnih na ministrstvu za zdravje, za delo ali NIJZ, me spominja na Brazilijo ali Afriko, kjer nosijo maske tako tisti, ki nosijo krste, kot tisti, ki kopljejo grobove. Mrtva oseba virusa ne širi zaradi zanimivega pojava, da se tako aerobne kot kapljične širitve lahko dogajajo samo pod pogojem, da oseba diha. Pri večini pokojnih pa to ni pogost pojav.

Poziv tiskanim medijem je, da ljudem v vladi prenesete fakte brute. Virusi so brez rok, nog, kril, strankarske izkaznice in tisti, ki se širijo po zraku, potrebujejo za to zračni tok. Hkrati ministrstvom povejte, da tistim, ki gledajo elektronske medije, razen če niso različni nesorodni uporabniki, ni treba razkuževati ne tipkovnice, ne miške, niti monitorja. Niti tiskalnika.

Žalostna novica je, da je zdravila, ki pomagajo premagati posledice covida-19 na spodnjih dihalih, naredilo 134 podjetij, tri gredo tudi v drugo fazo testiranja. Zdravila proti človeški neumnosti pa trenutno ne razvija nihče.

Mitja Vilar, Šmarje - Sap