Sodni postopek je s tem končan, je ob povzemanju sodnih virov poročala SPA.

Hašodžijeva zaročenka Hatice Cengiz je današnjo odločitev savdskega sodišča označila za farso. "Današnja razsodba je popolno norčevanje iz prava," je zapisala na družbenem omrežju Twitter. "Mednarodna skupnost ne bo sprejela te farse," je dodala.

Opozorila je še, da so savdske oblasti s tem zaključile primer, ne da bi ugotovili, kdo je odgovoren za umor njenega zaročenca. "Kdo ga je načrtoval, kdo ga je naročil, kje je truplo? To so najpomembnejša vprašanja, ki ostajajo brez odgovora," je še zapisala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Podobno kot Hašodžijeva zaročenka je menila tudi posebna poročevalka Združenih narodov za zunajsodne usmrtitve Agnes Callamard, ki je ocenila, da gre za "parodijo na pravo". "Te odločitve nimajo ne pravne ne moralne legitimnosti," je tvitnila. Ob tem je obsodila dejstvo, da so visoki uradniki, ki so organizirali umor, že od začetka oprani krivde ter da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman "v svoji državi še naprej dobro zaščiten pred kakršno koli preiskavo", še poroča AFP.

Hašodžija, kritika savdskega režima, je 2. oktobra 2018 v savdskem konzulatu v Istanbulu brutalno umorila skupina specialcev iz Rijada. Njegovo truplo so razkosali, njegovih posmrtnih ostankov pa doslej še niso našli. Hašodži je konzulat obiskal zaradi urejanja dokumentov ob načrtovani poroki z zaročenko iz Turčije Hatice Cengiz.

Savdska Arabija je vpletenost v umor zanikala, nato ga je potrdila. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki je dejanski vladar v Savdski Arabiji, sicer zanika, da naj bi on osebno odredil umor. V Savdski Arabiji so decembra lani peterico moških zaradi smrti Hašodžija obsodili na smrt, še tri obtožene pa na zaporne kazni.

Hašodžijevi sinovi so maja letos sporočili, da odpuščajo njegovim morilcem. To je savdski vladi omogočilo, da odpravi smrtne kazni proti peterici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.