Avstralec, ki si je v teniških krogih prislužil sloves porednega dečka, se je takoj po incidentu izstrelil v ospredje največjih kritikov Đokovićeve poteze, zaradi katere je prvi teniški lopar ostal brez možnosti za boj za 18. naslov na turnirjih za grand slam in četrtega na odprtem prvenstvu ZDA.

Kyrgios, ki je v preteklosti večkrat jasno in glasno pokazalo, kako malo spoštuje srbksega zvezdnika, pri tem kritizira domnevna dvojna merila v vrhunskem športu. Danes je na svojem twitterju odprl anketo, v kateri sledilce sprašuje, koliko let prepovedi nastopanja na teniških turnirjih bi dobil on, če bi si privoščil kaj takšnega.

Avstralec je sicer v zadnjih mesecih napadal Srba tudi zaradi njegove ponesrečene humanitarne jadranske turneje Adria Tour, ki se je predčasno končala, potem ko se je več igralcev in obiskovalcev okužilo z novim koronavirusom. Med okuženimi je bil tudi Đoković.

»Dajte, namesto 'Djokerja' si predstavljate, da bi pobiralca žog jaz namerno udaril v vrat. Koliko let ne bi smel več igrati tenisa,« se na twitterju sprašuje Avstralec. »Odgovorite: pet, deset ali 20 let.« Anketa je v prvi uri po objavi pritegnila več kot 60.000 odgovorov, večina jih je glasovala za 20 let. Đoković se je sicer že takoj na igrišču opravičil linijski sodnici, kasneje pa je v pisnem opravičilu prevzel popolno odgovornost za pripetljaj. V njegovi potezi iz posnetka ni videti namere. Ameriška teniška zveza je sporočila, da bo Srb izgubil vse točke, ki si jih je priboril na turnirju za lestvico ATP, prav tako pa bo ostal brez denarne nagrade.

Incident se je zgodil tik pred koncem prvega niza osmine finala v obračunu s Pablom Carrenom Busto, 20. nosilcem. Španec se je tako ekspresno izstrelil med najboljšo osmerico. V moderni dobi so turnir za grand slam med posamezniki pred Đokovićem zaradi diskvalifikacije predčasno končali štirje igralci. John McEnroe leta 1990 na OP Avstralije, Carsten Arriens leta 1995 na OP Francije, Jeff Tarango leta 1995 v Wimbledonu in Stefan Koubek leta 2000 na OP Francije.