Do gladke zmage na odločilni tekmi; prejšnji dve tekmi so izgubili po podaljšku, so prišli zahvaljujoč rezervnemu vratarju Thomasu Greissu, ki je zaustavil 16 strelov in prvič v karieri ohranil svojo mrežo v končnici nedotaknjeno.

Brock Nelson je dosegel gol in podajo, branilec Scott Mayfield je zadel v uvodni tretjini, po enkrat sta se med strelce vpisala tudi Andy Greene in Anthony Beauvillier, ki je zadel v prazno mrežo.

"Nismo se izgubili, bolj pomembna tekma je bila, bolje smo igrali. Naš moto je, da vse delamo stoodstotno," je po pomembni zmagi dejal trener Barry Trotz, ki je pristal pri Newyorčanih, potem ko je leta 2018 popeljal Washington Capitals do Stanleyjevega pokala.

Letalcem je na odločilni tekmi zmanjkalo moči. Trener Alain Vigneault je sicer poskušal vse, zadnjih sedem minut tekme so hokejisti Philadelphie igrali celo brez vratarja Carterja Harta, da so imeli na ledu dodatnega napadalca, vendar ni pomagalo. Hart je sicer zbral 22 obramb.

V drugem polfinalu se bosta pomerili ekipi Dallas Stars in Vegas Golden Knights, ki sta v boju na štiri zmage prav tako obe potrebovali po sedem tekem za napredovanje v finale zahodne konference.

Prva tekma finala vzhoda Islanders - Lightning bo na sporedu v ponedeljek.