Skromna predstava z osvojeno točko proti Grčiji je izkupiček začetka lige narodov s slovenskega zornega kota. To je bila po desetih mesecih reprezentančnega premora neprivlačna tekma brez zadetkov in spektakularnih potez, zato bo šel četrtkov večer v moreči tišini stadiona duhov v Stožicah hitro v pozabo. Slovenija za mir v hiši potrebuje zmago proti Moldaviji, ki bo po remiju s Kosovom jutri popoldne gostovala v Ljubljani.

Ocena slovenske igre

Pol ocene gor za vzpodbudo in motivacijo glede na vse okoliščine, ki so privedle do tega, da so bili tako v slovenskem kot grškem taboru zadovoljni predvsem s tem, da niso izgubili. Prenovljena zasedba selektorja Matjaža Keka je odigrala korektno tekmo, a brez presežka, ki bi povzdignil utrip med navijači. Ker nogomet izhaja iz obrambe, je Slovenija lahko pomirjena, da je pred svojimi vrati odigrala brezhibno in ni dobila gola. Prvo ime obračuna je bil zvezdniški vratar Jan Oblak, ki z glasnimi navodili in veliko zbranostjo postaja udarni vodja moštva. Ker v golu deluje mirno in suvereno, blagodejno vpliva na soigralce in jih natančno razporeja, da ne bezljajo v prazno. Štoperja Miha Mevlja in Miha Blažič sta odigrala brez strahu pred nasprotnikom in bila dovolj čvrsta, da se Grki niso poigravali v slovenskem kazenskem prostoru.

Sloveniji se je močno poznalo, da v zvezni vrsti ob odsotnosti številnih izkušenih reprezentantov ni imela igralca, ki bi potegnil igro in razigraval napadalni tandem. Ker je manjkal motor ekipe Josip Iličić, je bilo veliko manj kreativnosti in uporabnih žog. Sloveniji je manjkalo več predrznosti za zmagovit zaključek, ki bi se lahko zgodil tik pred koncem, a je Šporar slabo zadel žogo in postal osmoljenec tekme. Vezistom se je poznalo, da imajo v nogah premalo tekem za reprezentanco, zato ni bilo toliko sproščenosti, da bi v dvobojih ena na ena izigrali grško obrambo in bili nevarnejši za nasprotnikova vrata. »Imamo veliko prostora za napredovanje, zato moramo stremeti k boljši igri. Neuigranost ni izgovor, ampak dejstvo. Navkljub vsem okoliščinam in premešani postavi smo lahko videli tudi dobre stvari,« je komentiral branilec Miha Blažič.

Forma selektorja Keka

»Nisem se bal Grkov, bojim se le covida. Grčija ima dobro ekipo, a se je nisem bal,« je slovenski selektor Matjaž Kek po tekmi odgovoril na vprašanje televizijskega novinarja iz Grčije. Z odgovorom je sicer odlični komunikator z mediji le potrdil, da je bil v četrtek zvečer v dobri dnevni formi na eni težjih tekem v svoji trenerski karieri. Glede na razpoložljiv igralski kader je bila začetna enajsterica logična izbira. Na igrišče je poslal nogometaše, ki imajo več reprezentančne kilometrine in s tem kakšen trening več skupaj v reprezentančnem dresu. A prave harmonije ni bilo, ker je vsak igralec v drugačnem položaju. Nekateri so že v tekmovalnem ritmu, mnogi so komaj začeli trenirati.

Ker se zaradi praznih tribun sliši skoraj vse, smo bili med tekmo vseskozi na tekočem, kaj je govoril igralcem. Navodila so bila jasna in kratka: »Napadite jih. Poskušajte z igro ena na ena. Stran od svojega gola. Stopite bližje. Odločno v dvoboj in na drugo žogo.« Pogrešal je gledalce, za razliko od zaključnega turnirja lige prvakov v Lizboni v Stožicah ni bilo niti zvočne kulise. »Tukaj sem bil kulisa jaz, ko sem se drl, naj napadejo,« je pripomnil Kek. Vložil je vso energijo, da je pomagal igralcem, obenem je bilo vidno, kako je tudi trpel, ko ni šlo po načrtih in so Grki stiskali obroč okrog slovenskega gola. Ko je bilo v drugem polčasu očitno, da so slovenski igralci padli v igri in so jih začeli zdelovati kriči ter je ekipa očitno trpela v branjenju, je z menjavami (Živec, Zajc, Kouter) znova vzpostavil ravnotežje, da je tekmo pripeljal do remija, s katerim so bili Slovenci na koncu bolj zadovoljni kot Grki.

»Pričakoval sem takšno tekmo in vedel, kje bomo imeli probleme. V tekmi, ko veš, da boš podrejen, moraš dobiti dvoboj, druge žoge. Tukaj nismo bili dobri. Velikokrat smo prepozno reagirali, ko so Grki obrnili stran. Takšne stvari se dogajajo reprezentančno neizkušeni ekipi,« je tekmo analiziral 58-letni Matjaž Kek.

Možnosti Slovenije z Moldavijo

Slovenija se bo jutri ob 18. uri v Stožicah pomerila z Moldavijo, ki je v četrtek s Kosovom remizirala (1:1), potem ko je bila vso tekmo v podrejenem položaju (posest žoge 68:32 v korist Kosova, streli na gol 19:4). Moldavci v Stožice prihajajo z dvema znancema s slovenskih zelenic. Vezist Caimacov, ki je bil kot debitant v začetni enajsterici (56 minut), je član Olimpije kot posojeni igralec Osijeka. Levi bočni branilec Marandici, ki je igral zadnjih devet minut, je pomemben člen državnega prvaka Celja. Slovenija (64. mesto na lestvici Fife) bo v vlogi favorita, saj je Moldavija (175. mesto) najslabša reprezentanca v skupni. »Skušal bom najti kakšen svež obraz in seveda zmagati. Drugega nam ne preostane,« je napovedal Kek, ki bo lahko računal na Kurtića v osrčju zvezne vrste. To bo tekma, v kateri ne bosta dovolj le voljni moment in dobra obramba, ampak bo morala Slovenija skozi posest in kombinatoriko narekovati ritem in kreirati priložnosti. »V nedeljo moramo biti bolj samozavestni v napadu. Proti Grčiji smo porabili veliko moči, ker smo se branili, zato nas je zmanjkalo v napadu. Želimo biti dominantni, da pokažemo, da smo nevarni za gol,« je napoved vezista Jaka Bijola.

Možna postava Slovenije: Oblak, Skubic, Blažič, Mevlja, Balkovec, Živec, Kurtić, Vetrih, Bohar, Bijol, Šporar.