1. Ali je gospod Hojs po veljavnem pravnem redu minister ali je bivši minister, je minister v odstopu ali nič od tega?

2. Ali je minister Hojs lagal, ko je izjavil, da je predsedniku vlade podal izjavo o nepreklicnem odstopu in da je predsednik vlade odstop sprejel?

3. Kakšen je postopek pri podajanju odstopnih izjav: ali se jih vrže v domači nabiralnik predsednika vlade, ali se jih preda v sprejemno pisarno predsednika vlade, ali se napiše pismo in se ga osebno izroči predsedniku vlade v roke?

4. Ali sme predsednik vlade državnemu zboru, ki je ministra izvolil, uradno zamolčati, da je minister odstopil?

4.a Ali za odstopne izjave uradnih oseb velja zakon o upravnem postopku in mora naslovnik odgovoriti v predpisanem času?

5. Ali sme predsednik vlade po veljavnem pravnem redu na odstopne izjave ministrov v pisni obliki gledati kot na dopis, ki ga bo upošteval, kadar se mu bo zdelo primerno?

6. Ali sme navaden državljan republike Slovenije sprejemati in odpirati uradno pošto, kadar se mu zdi, in reagirati nanjo, kot mu ustreza?

7. Kdo odreja – po številnih mnenjih strokovnjakov in pravnikov – nezakonite preiskave policijskih postopkov, ki že potekajo: občan gospod Hojs, minister Hojs, bivši minister Hojs ali minister v odstopu Hojs?

SLAVKO PREGL, aktivni državljan, Piran