Rusija je minuli mesec sporočila, da je razvila cepivo proti novemu koronavirusu, ki je že dobilo odobritev. To je vzbudilo zaskrbljenost med zahodnimi znanstveniki zaradi pomanjkljivih podatkov o varnosti cepiva, nekateri so tudi opozorili, da bi bilo pretirano hitenje s cepivom nevarno. Rusija je zavrnila kritike, češ da poskušajo spodkopati raziskave ruskih znanstvenikov.

V študiji, objavljeni v reviji Lancet, so ruski raziskovalci poročali o dveh manjših testiranjih, v katerih je sodelovalo po 38 zdravih odraslih, starih od 18 do 60 let, ki so bili cepljeni v dveh delih.

Vsak udeleženec testiranja je najprej prejel odmerek prvega dela cepiva, čez 21 dni pa je dobil še poživitveni odmerek. Nato so jih spremljali 42 dni in pri vseh so se v prvih treh tednih razvila protitelesa. V študiji piše, da podatki kažejo, da je cepivo varno in ne povzroča resnih stranskih učinkov na zdravih odraslih prostovoljcih, ki ga dobro prenašajo.

Testiranji sta bili odprti in ne naključni, kar pomeni, da nihče ni prejel placeba, prostovoljci pa so vedeli, da bodo prejeli cepivo. Raziskovalci so ob tem poudarili, da bi bila potrebna obsežnejša in daljša testiranja, vključno s primerjavo s placebom, da bi ugotovili dolgoročno varnost in učinkovitost cepiva.

V poročilu še piše, da bodo 76 udeležencev testiranj spremljali do 180 dni, načrtovana pa je že tretja, strožja faza kliničnega testiranja, v kateri bo sodelovalo 40.000 prostovoljcev iz različnih starostnih skupin in skupin tveganja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO ne pričakuje razširjenega cepiva pred sredino leta 2021

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je danes sporočila, da pred sredino leta 2021 ne pričakuje splošno razširjenega cepiva proti covidu-19. »Kot veste, je večje število kandidatov za cepiva vstopilo v tretjo fazo preizkušanja. Vemo za najmanj šest do devet cepiv, ki so opravila že zelo dolgo raziskovalno pot,« je povedala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris.

»Vendar pa po realistični časovnici ne pričakujemo, da bi imeli splošno razširjeno cepivo pred sredino prihodnjega leta,« je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnila je, da tretja faza kliničnega testiranja vzame veliko časa, ker morajo znanstveniki preveriti, ali je cepivo učinkovito in varno. V tretji fazi cepivo množično preizkušajo na ljudeh.

Ameriške zdravstvene oblasti in farmacevtsko podjetje Pfizer so sicer v četrtek sporočile, da bo cepivo proti covidu-19 pripravljeno za distribucijo do konca oktobra. To je tik pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 3. novembra, na katerih bo pandemija koronavirusne bolezni 19 pomembno vprašanje za volivce, poročajo tuje tiskovne agencije.