»Vse zaveznice so danes enotno obsodile ta napad. Vsaka uporaba kemičnega orožja je popolno nespoštovanje človeškega življenja ter nesprejemljiva kršitev mednarodnih norm in pravil,« je izpostavil Stoltenberg po sestanku veleposlanikov članic Nata.

Rusija mora po njegovih besedah sedaj odgovoriti na resna vprašanja, v celoti sodelovati z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) pri nepristranski mednarodni preiskavi in ji povsem razkriti program novičok, odgovornim pa je treba soditi. »To ni le napad na posameznika, temveč na temeljne demokratične pravice,« je še poudaril generalni sekretar ter spomnil na številne primere napadov na rusko opozicijo in kritike.

Nato je po napadu na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju leta 2018 odrekel akreditacijo nekaterim ruskim diplomatom. Ruska delegacija pri Natu se je po napadu v Salisburyju zmanjšala s 30 na 20 članov, je danes pojasnil Stoltenberg.

O konkretnih ukrepih Nata oziroma mednarodne skupnosti na zastrupitev Navalnega generalni sekretar danes ni želel ugibati. Dejal je, da se bodo zaveznice še naprej posvetovale.

Med zastrupitvama Skripala in Navalnega sta po Stoltenbergovih besedah vzporednice, ker gre za uporabo enake vrste živčnega strupa, so pa tudi razlike, saj gre v novem primeru za ruskega državljana, napadenega v Rusiji, ne na ozemlju Nata.

Nemška vlada je v sredo sporočila, da je preiskava, ki so jo izvedli v laboratoriju nemške vojske, nedvoumno pokazala, da je bil ruski opozicijski politik zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok.