Šestindvajsetletni Ukrajinec Oleg Skorokhodov s stalnim prebivališčem v Ljubljani je na predobravnavnem naroku 17. julija priznal, da je nekaj tednov prej v središču prestolnice prerezal pnevmatike na številnih avtomobilih višjega cenovnega razreda, s čimer je povzročil za 21.862 evrov škode. Zakaj je to storil, okrajni sodnici Maji Šuštar ni povedal. Ta mu je za vsako od 66 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari naložila po petnajst dni zapora, skupno pa mu prisodila enotno kazen dveh let in osem mesecev zapora.

O tej zgodbi smo v preteklosti že poročali, in sicer na letošnji dan državnosti. Slavje ob rojstnem dnevu naše države se je namreč za številne Ljubljančane končalo dokaj klavrno. V noči na 25. junij se je takrat še neznani storilec v središču Ljubljane spravil na številne avtomobile višjega cenovnega razreda in jim prerezal pnevmatike, na nekaterih več kot eno. Policija je celo dopoldne popisovala škodo ter po centru prestolnice iskala poškodovane avtomobile in njihove lastnike. Po družbenih omrežjih so se takrat porajala vprašanja, ali ni vandalizem kakorkoli povezan s protesti, a je policija to tezo hitro zanikala. Neznani storilec je nekaj dni kasneje udaril še na Viču in v Mostah, 1. julija zvečer so ga prijeli, od takrat je bil v priporu.

Tarče BMW-ji, mercedesi, audiji

Pojasnili so, da je 26-letnega ukrajinskega državljana v 66 kaznivih dejanj verjetno gnala objestnost, a zaradi molka zdaj že obsojenega mladeniča to ni potrjeno. Za tarče je vzel vrednejše avtomobile, mercedese, audije, land roverje, BMW-je, nekatere lastnike je z napadom na njihovega jeklenega konjička oškodoval tudi za tisoč evrov.

Izvedenka psihiatrične stroke Silva Demšar je v svojem mnenju za sodišče opisala, da je obdolženi v času storitve svoja kazniva dejanja povsem razumel ter jih imel v oblasti. Skorokhodov pred tem sicer ni imel kriminalne kartoteke. Sodišče je ugotovilo, da je zaradi teže in števila kaznivih dejanj, storjenih v kratkem času, edina pravična kazen zapor, saj denarna kazen ali sankcija opozorilne narave Ukrajinca ne bi odvrnila od morebitnega ponovnega napada na avtomobile. »Le z izrekom zaporne kazni se bo na primeren način soočil s posledicami svojega ravnanja in se zavedel nedopustnosti izvrševanja kaznivih dejanj,« je zapisano v sodbi ljudstva. Kot olajševalno okoliščino je sodišče upoštevalo njegovo odkritosrčno priznanje, v slabo pa mu štelo veliko število poškodovanih vozil.