Sodni proces v zadevi »odrezana roka« se počasi bliža koncu. Tričlanski sodni senat s sodnico Marjeto Dvornik na čelu je danes zavrnil vse dokazne predloge obrambe, s čimer se je končal dokazni postopek. Za ponedeljek so že napovedane zaključne besede. Prvi bo na vrsti tožilec Sedin Kičin, sledili bodo zagovorniki štirih obtoženih, Julije Adlešič, Sebastiena Abramova, Tinke Huskić Colarič in Gorazda Colarič. Tožilstvo prvoobtoženi Adlešičevi očita, da si je januarja lani namerno odrezala levo roko, da bi s tem pridobila 1,1 milijona evrov zavarovalnin pri petih zavarovalnicah, pri katerih se je pred tem zavarovala. Četverica je obtožena poskusa goljufije, za kar jim grozi od enega do petih let zaporne kazni. Obtoženi zavračajo krivdo in že od začetka vztrajajo, da je šlo za nesrečo.

Obramba je bila danes začudena nad odločitvijo senata, da brez izjeme zavrne vse dodatne dokazne predloge. »Očitno se je sodišče, ne glede na pravico do obrambe, odločilo ekspresno končati dokazni postopek,« je zavrnitev komentiral Boris Grobelnik, zagovornik prvoobtožene Adlešičeve. Kar je v sodnem spisu, zadošča za sprejem odločitve, zato širitev postopek ni potrebna, je bila pred tem jasna sodnica Dvornikova. Tožilec se je z odločitvijo senata strinjal.

Zavrnjeni so bili predlogi za izvedbo rekonstrukcije z isto žago in v enakih okoliščinah, v kakršnih je bila odrezana roka, kar je obramba večkrat zahtevala. Le tako bi lahko po njihovem mnenju ugotovili, kaj se je lahko zgodilo in kaj ne. Sodišče tudi ne bo pridobilo mnenja izvedenca psihiatrične stroke, ki bi ugotavljal, ali bi bila Adlešičeva pri polni zavesti sploh sposobna storiti dejanje, ki ji ga očita tožilstvo. »Takšne ugotovitve so v domeni sodišča. Ne potrebujemo strokovnjaka,« je pojasnila sodnica. Senat sicer še ni odločil o predlogu odvetnika Grobelnika, naj se ji ukine hišni pripor. Od marca lani do 20. maja letos je bila Adlešičeva v priporu na Igu, zatem pa so ji odredili hišni pripor.