Tik pred startom etape je mednarodna zveza Uci sporočila, da bo svetovno prvenstvo, ki bi moralo biti od 20. do 27. septembra v Švici v mestu Aigle (tam je tudi Ucijev sedež), zaradi koronavirusa od 24. do 27. septembra v Imoli v Italiji. A v precej okrnjeni obliki, saj bodo tekmovanje z začetkom in koncem dirk na stezi formule ena izpeljali le v moški in ženski kategoriji elite.

»To bo etapa za dolge pobege in ciljni sprint,« je pred današnjim startom v Gapu dejal direktor dirke Christian Prudhomme, vendar je imel zgolj polovično prav. Vožnja karavane je pač bolj spominjala na nedeljski družinski izlet, v katerem so lahko kolesarji uživali v pogledih na kulinarične dobrote ob reki Rhone (tartufi, črne olive) in turistične znamenitosti (mesta, gradovi) ob progi. Na eni najbolj dolgočasnih etap v zgodovini Toura se je prvi pobeg zgodil šele sedem kilometrov pred ciljem, ko je peloton končno le razpadel, do ciljnega sprinta pa je prišlo dobrih 200 metrov pred koncem.

V Privasu, ki je prvič v zgodovini Toura gostil cilj (start prvič in doslej zadnjič leta 1966) in ki je edina od 95 prefektur v Franciji brez železniške postaje, se je v zadnjih metrih kot raketa izstrelil Belgijec Wout Van Aert, ekipni kolega Primoža Rogliča v Jumbo-Vismi. Dan prej je ekipi pomagal v gorski etapi, danes je blestel v ciljnem sprintu. »To je bila zame verjetno najlažja etapa v življenju, a sočasno tudi najtežji zaključek. Že vnaprej sem vedel, da bi mi trasa lahko ustrezala, zato hvala ekipi, da mi je dala proste roke za samostojno akcijo,« je po drugi zmagi na Touru (lani je dobil eno etapo) dejal 25-letni Wout van Aert, ki je na dirkah po nadaljevanju sezone zaradi pandemije slavil na dveh dirkah v Italiji: Strade Bianche in Milano–San Remo. Slovenec Luka Mezgec je bil v ciljnem sprintu v odličnem položaju, na koncu pa osvojil šesto mesto in s tem za pet mest izboljšal uvrstitev s prve sprinterske etape na letošnjem Touru.

Pred razglasitvijo izidov in podelitvijo majic je prišlo do zapleta. Francoz Julian Alaphilippe, ki je bil na Tourovi spletni strani še naprej zabeležen kot nosilec rumene majice in ki je že prišel na uradno ceremonijo, je bil naknadno kaznovan. Ker je v nasprotju s pravili dirke vzel bidon z okrepčilom v zadnjih 20 kilometrih, ga je doletela 20-sekundna kazen. V skupnem seštevku je zdrsnil na 16. mesto, rumeno majico pa je oblekel Adam Yates, ki je bil že na ekipnem avtobusu, a so ga poklicali na podelitev. Zaradi Alaphilippove neumnosti sta v skupnem seštevku napredovala tudi Roglič na drugo mesto in Pogačar na tretje.