Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je danes razpravljal o novelah zakona o nadzoru državne meje in o varstvu javnega reda in miru, s katerima bi preprečili in sankcionirali delovanje vaških straž in vard. Slednje so v zadnjih mesecih izkoristile rodovitne razmere in se močno razbohotile.

Delovanje vard in luknje v zakonih

»Incidenti, povezani z delovanjem vard, vse od postroja v Apačah, vpada v policijsko postajo v Slovenski Bistrici, vkorakanja v predsedniško palačo, paradiranja po slovenskih vaseh z uniformami, maskami in nošenjem replik orožja, jasno kažejo na zakonske manke, glede katerih imamo poslanke in poslanci v spoštovanju našega ustavnega reda odgovornost za njihovo odpravo,« so zapisali v stranki SD, ki je s prvopodpisanim Matjažem Hanom predlagateljica sprememb zakona.

Odbor je potrdil predloga za spremembe zakona, ki jih je skušala uveljaviti že vlada Marjana Šarca. Sedanja vlada sprememb ne podpira, saj da predlagani noveli zadev ne urejata celovito. Poleg SDS, kjer se bojijo dvojnih meril, so proti glasovali tudi v Levici, kjer menijo, da je pravna podlaga za ukrepanje zoper paravojaške formacije že zdaj v kazenskem zakoniku.

Predlagane dopolnitve zakona o nadzoru državne meje bi sankcionirale vsakršno ravnanje posameznika ali skupine, ki je enako ali podobno policijskim nalogam pri nadzoru državne meje ali pa ovira policijo. Predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru pa predvideva globe za nošenje replik orožja in maskirnih oblačil ter uniform na način, da se vzbuja videz, kot da se izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb.

Spremembam zakonov je naklonjen tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je sicer še letošnjega 8. februarja ob dnevu odprtih vrat v predsedniško palačo sprejel uniformirane pripadnike varde. V pismu, ki ga je poslancem napisal pred tremi meseci, pojasnjuje, da zaradi neobstoječe pravne podlage vardistom vstopa ni mogel odreči, četudi se mu zdi skupina, ki naj bi po besedah svojega vodje »zagotavljala red in mir in nadzirala mejo države«, popolnoma nesprejemljiva. »Pristojne organe sem pozval, naj zakonodajo ustrezno dopolnijo in na ta način poskrbijo, da bomo dobili potrebno podlago za ukrepanje proti pojavom, ki predstavljajo morebitna tveganja varnostnim strukturam države in tudi državljanom samim,« je še zapisal v pismu.

Slačenje pred hramom demokracije

Današnjo obravnavo sprememb zakona je zaznamovala bizarna oblačilna kolobocija, v kateri se je Andrej Šiško pred hramom demokracije dvakrat preoblekel. Varnostniki mu, oblečenemu v uniformo varde, vstopa v državni zbor niso dovolili. Zavrnili so ga tudi ob vnovičnem poskusu, ko se je na vratih pojavil oblečen v izposojene kratke hlače. Pravila o notranjem redu v DZ namreč določajo, da se lahko vstopa le dostojno in aktivnostim v DZ primerno oblečeno. »Vstop v državni zbor je bil tako Andreju Šišku dovoljen po tem, ko se je preoblekel v primerna oblačila,« so sporočili iz državnega zbora. Šišku je tako uspelo vstopiti v tretjem poskusu, ko si je nadel dolge hlače enega od vardistov, ki je ostal zunaj. Aktivnega sodelovanja v razpravi mu niso omogočili, pač pa so ga posedli na prostor za obiskovalce nad veliko dvorano. Pripadniki varde so se sicer na Šubičevi zadrževali že minuli teden, ko je o novelah razpravljal državni svet.