Policijski pregon tihotapcev z migranti se je v ponedeljek pozno popoldne končal s »pristankom« kombija v naraslem potoku. Policisti specializirane enote za nadzor državne meje so tako nekaj po 18. uri na regionalni cesti Soteska–Črmošnjice opazili sumljiv kombi poljskih registrskih tablic. Ustavljali so ga s sireno in modro ločjo ter svetlobnim napisom v angleškem jeziku, da mora ustaviti. Voznik kombija pa se je, namesto da bi ustavil, zaletel v policijsko vozilo, ki ga je ustavljalo, tako da ga je zasukalo in odneslo iz ceste, kombi pa je vožnjo nadaljeval.

Naloge prvega je prevzelo drugo policijsko vozilo, možje v modrem so nadaljevali ustavljanje s sireno, modro lučjo in svetlobnim napisom, česar voznik še vedno ni upošteval. »Nadaljeval je z nevarno vožnjo in ne da bi zmanjšal hitrost zapeljal s ceste na travnik, po približno 200 metrih pa v bližini Meniške vasi zletel v strugo potoka Radeščica,« so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Operativno-komunikacijski center je v tem času na kraj že napotil dodatne policijske patrulje. Policisti generalne policijske uprave, Dolenjskih Toplic in vodnik službenega psa so na kraju in v okolici prijeli voznika iz Ukrajine ter 15 tujcev iz Bangladeša, Afganistana in Pakistana.

Voznika, domnevno brez vozniškega dovoljenja, ter sedem tujcev so z lažjimi poškodbami (ureznine, podhladitev) odpeljali v bolnišnico. V delo so se vključili kriminalisti, ki bodo voznika kazensko ovadili zaradi suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Vse so pridržali, postopki pa še niso zaključeni.

Hitreje z Italijanom

Manj dela so imeli črnomaljski policisti z bežečim avtom z italijanskimi registracijami. Okoli osme ure so sicer ustavljali dva avtomobila, eden je ustavil, drugi je peljal naprej. Ustavili so ga šele po nekaj sto metrih vožnje. Ugotovili so, da sta voznika (eden iz Italije, drugi iz Albanije z začasnim bivanjem v Italiji) vozila deset tujcev iz Pakistana in Afganistana, ki so v državo prišli nezakonito. V delo so se vključili kriminalisti, oba voznika so pridržali.