Za pripravo potrebujete čičeriko, nekaj dišavnic, začimb in olje, v katerem jih ocvrete. Seveda falafle lahko spečete v pečici in so po okusu tudi čisto spodobni, ampak le, ko jih ocvrete v olju, dobite tiste res prave, originalne, prečudovite falafle. Kajti, ko jih ocvrete v reees vročem olju, ti takoj zakrknejo in dobijo hrustljavo skorjico, ter zato znotraj niso niti malo mastni. Uporabljeno olje potem precedite in ohladite ter ga naslednjič uporabite za cvrtje nove porcije falaflov ali pa morda pripravite še čebulne obročke in domače churrose.

Priprava falaflov

Za pripravo teh nadvse odličnih falaflov potrebujete naslednje sestavine:

• namočeno in nekuhano čičeriko

Čičeriko namočite večer prej, da se napije. Naslednji dan je NE skuhajte, ampak jo v mikserju zmiksajte kar surovo. Brez skrbi, ker se je namakala, se bo čisto ok zmiksala.

• dišavnice in še nekaj zelenjave

Lahko uporabite le peteršilj, a za več okusa peteršilju dodajte še meto, špinačo, mlado čebulo in česen.

• začimbe

Za čisto pravi okus si morate nujno priskrbeti kumin (NE kumino) ter mleti koriander.

• moko in še nekaj malenkosti

Poleg moke potrebujete še pecilni prašek in sol.

Božanske zelene kroglice lahko sveže pripravljene takoj ocvrete, lahko pa jih tudi zamrznete. Oblikovane (in še neocvrte) kroglice razporedite na krožnik, obložen s papirjem za peko, ter postavite v zamrzovalnik. Ko se zamrznejo, jih prenesite v vrečko in shranite. Ko vam zadišijo, kar zamrznjene previdno prenesite v vroče olje in cvrite približno štiri minute dlje od svežih.

Postrežba falaflov

Postrežete jih lahko s tahinijevim ali jogurtovim prelivom. Lahko jih vtaknete v tortilijo z nekaj zelenjave in s prelivom, lahko pa jih servirate tudi na falafel krožniku.

Na falafel krožnik poleg božanskih falaflov postavite še:

• metin bulgur

Bulgur skuhajte v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži, nato pa ga zmešajte s sesekljano svežo meto. Namesto bulgurja bi lahko tudi kuskus. V restavraciji sicer postrežejo s pečenim krompirjem.

• vloženo rdeče zelje

V falafel restavraciji sicer ponavadi dobite fermentirano zelje, lahkp pa doma vložite rdeče zelje. Kako ga pripravite, si poglejte v receptu Vloženo rdeče zelje.

• svežo zelenjavo – kumare, paradižnik in mešano solato

Sveže zelenjave ni nikoli preveč. Sveže kumare in sladek paradižnik so odlična izbira. Dodajte pa tudi še nekaj mešane solate.

• humus

Uporabite kupljenega ali pa ga naredite doma po receptu Domači humus.

• jogurtov preliv

Tradicionalno bi na falafel krožniku postregli s tahinijevim prelivom, lahko pa ga postrežete kar z jogurtovim. Sezamovi pasti ali grškemu jogurtu dodajte malo mletega ali svežega naribanega česna, limonin sok in sol.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe):

225 g nekuhane surove čičerike

4 mlade čebulice

2 stroka česna

1 velika pest svežega peteršilja

1 pest mlade sveže špinače

nekaj vejic sveže mete

1 žlička kumina (NE kumine)

1/2 žlička mletega koriandra v zrnih in/ali 1 velika žlica koriandra v listih

1 zvrhana žlička soli

1/2 žličke pecilnega praška

4 žličke moke

5 žlic vode

0,5 l repičnega (ali rastlinskega) olja za cvretje)

PRIPRAVA

Čez noč suho čičeriko namočite v veliko hladne vode in jo pokrito pustite na kuhinjskem pultu.

Čičeriko dobro odcedite in prenesite v mešalnik ter zmiksajte, da se čičerika spremeni v grobo mlete delce. V mešalnik nato dodajte mlado čebulo, špinačo, peteršilj, meto, česen, moko, sol, kumin, oba koriandra, pecilni prašek in vodo. Začnite miksati, da se vse sestavine povežejo. Nato mešalnik ustavite, z roba popraskajte sestavine in spet zmiksajte. Kar potrpežljivo, masa se bo sčasoma že naredila. Sestavine kar nekajkrat spraskajte z roba mešalnika in ponovno zmiskajte. Ko dobite maso, ki se spijema, je najtežje delo že za vami.

Iz mase naredite kroglice, velike kot žogice za pink ponk, premera približno 2 cm. Kroglice postavite na krožnik ali pladenj, obložen s papirjem za peko. Kroglice oblikujte z malo žličko, lahko pa uporabite kar malo žlico za sladoled. Kroglice z mokrimi rokami še malo oblikujte, nato pa jih za pol ure postavite v hladilnik.

Olje prelijte v višjo kozico in segrejte na 180°C, nato pa vanj z žlico zelo pazljivo spustite falafel kroglice. Na enkrat cvrite le približno 6 kroglic. Kroglice na eni strani cvrite približno 3 minute, nato pa jih pazljivo obrnite in ocvrite še na drugi strani, dokler niso lepe rjave barve.

Ocvrte falafel kroglice pazljivo prenesite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odvečno olje odcedi. Falafel kroglice so najboljše vroče, zato jih takoj postrezite.