Maribor se je znašel na razpotju. Svoje je dodala koronakriza, ki nogometu ni naredila usluge. Prepričan sem, da bo tako velika institucija, kot je NK Maribor, zagotovo našla pravo pot iz zagate, saj v klubu še vedno dobro delajo na mnogih področjih. Na koncu največ pokaže igrišče, kjer se je Mariboru zgodil izpad proti polprofesionalni ekipi iz Severne Irske. Dobili smo potrditev, da nogomet ne pozna zanesljivih in vnaprej določenih zmagovalcev. Za favorite je lahko zelo neugoden nov sistem tekmovanja, ko v boju na izpadanje ni več možnosti popravnega izpita na povratni tekmi. Kakovost bo na dolgi rok vedno prišla do izraza, v danem trenutku pa lahko vsak naleti na težave, ki privedejo do nepričakovanih zapletov. Maribor ima na voljo različne rešitve, a se bo treba odločiti za najugodnejše poteze, pri čemer sta odločilna dejavnika razsodnost in poznavanje razmer.

Trener Sergej Jakirović je nasledil zgodbo živih spominov na odmevne dosežke kluba in hitro zapustil Ljudski vrt. Treba je vedeti, da je Maribor navajen igranja na visoki ravni, ki jo je treba poznati in razumeti. Evropsko tekmovanje ima bistveno drugačne zakonitosti kot slovenska liga, zato primerjava z domačimi klubi ne more podati realne slike o razmerah, ki vladajo na evropski sceni. V Sloveniji prevečkrat razmišljamo, da smo favoriti v evropskih tekmovanjih, a ni vedno tako, kar smo videli že na uvodnih tekmah slovenskih klubov na mednarodnem prizorišču.

Slovenski nogomet je v zadnjih letih naredil prevelik odmik od držav, ki ležijo na zahodu in severu Evrope. Pa ni tako samo v nogometu, kar je med drugim pokazala včerajšnja udeležba na strateškem forumu na Bledu. Če se želimo v nogometu primerjati z razvito Evropo, bo treba ugotoviti, da za malo denarja dobimo malo kvalitete. Usmeritev proti jugu nam tako z igralskega kot trenerskega vidika ne bo prinesla dodane vrednosti.