Varnostna razdalja, ključna za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, je pri pijanih ljudeh nemogoča, je že julija ugotavljala britanska policija. To je postalo še posebno očitno na »supersoboto« v začetku julija, ko so po daljšem času odprli pube, lokale in restavracije, ljudje pa so si dali duška in se niso ozirali na grožnjo okužbe. Fotografije in posnetki nedeljskega jutra so prikazovali grozljivo sliko: po ulicah so ležali obnemogli pijanci, eni oblečeni, drugi goli, v pubih se je gnetlo obiskovalcev, v mnogih so izbruhnili pretepi.

Dva meseca kasneje se na Otoku soočajo z drugačno grožnjo – nezakonitimi (rave) zabavami sredi gozda, ki se jih udeleži tudi na tisoče obiskovalcev, željnih pristne, svobodne zabave brez »nesmiselnih« omejitev. Najhuje je bilo konec tedna v Thetford Forestu v Norfolku, kakšnih 120 kilometrov iz Londona, kjer se je nezakonite in neprijavljene zabave sredi gozda udeležilo okoli 500 ljudi. Večina »špilferderberjev«, policistov v polni bojni opremi, ni bila niti malo vesela. Kordonu s ščiti oboroženih so se zoperstavili z golimi rokami, eni so jih napadli samo z iztegnjenimi sredinci, drugi so jim skušali iz rok iztrgati ščite, tretji so vanje metali steklenice in pločevinke.

Na rave zabavi 3000 obiskovalcev

Tako kot pri nas in bolj ali manj povsod po svetu so tudi v Veliki Britaniji omejili množična zbiranja, večje koncerte in zabave pa odpovedali. A kot se v času prepovedi rado zgodi, so vzniknili številni koncerti in zabave na črno. Konec tedna so tako britanski policisti v gozdovih Južnega Walesa prekinili rave žur s 3000 obiskovalci, v Angliji odkrili še vsaj štiri večje glasbene dogodke, zasegli glasbeno opremo, vredno več tisoč funtov, organizatorjem pa izdali za več kot sto tisoč evrov kazni. Po pred dnevi uveljavljenih novih pravilih ima policija moč tovrstno nezakonito zbiranje kaznovati z vse do enajst tisoč funti globe (kazen lahko dobijo tudi posamezniki za domače zabave ali didžeji). Eden od prvih, ki bodo morali globoko seči v žep, je Piers Corbyn, brat nekdanjega vodje laburistov Jeremyja. V Londonu je namreč organiziral protest proti ukrepom zaradi koronavirusa, ki je po njegovem mnenju velika potegavščina.

Tako visoko kazen so si prislužili tudi organizatorji valižanskega žura, kamor so se zgrinjali z vseh koncev Otoka vsi tisti, ki imajo omejitev vrh glave. »Prišla sem iz Londona, zabava je fantastična, ljudje pa še bolj. Tukaj so samo pozitivne vibracije,« je za britanski Daily Mail komentirala udeleženka zabave. »Na nezakonitem ravu v Banwenu smo zasegli nekaj kosov glasbene opreme, organizatorjema pa izdali plačilni nalog,« so sporočili s policije. Najbolj jezni na žurerje so bili vaščani, ki jim glasni ritmi iz goščave niso dali spati, številni so potarnali, da so se počutili kot zaporniki v lastnem domu. Na živce jim gredo tudi avtomobili, parkirani vsevprek po lokalnih travnikih ali čez pol cestišča, ter pijani in zadrogirani posamezniki, ki jih zjutraj najdejo speče na vaških klopcah.

Covidioti povsod po svetu

Britanski policisti ob novih zakonih tarnajo, da niso dovolj natančno napisani, kar pomeni, da se udeleženci zabav lahko izgovarjajo na luknje v zakonu in jih s pridom izrabljajo. Pojasnjujejo, da so na eni strani ljudje, ki se vedejo razumno in skrbijo za splošno dobro, na drugi pa tisti, ki brezsramno kršijo pravila in so nevarni tako sebi kot drugim.

Takšne najdemo tudi drugod po svetu. Konec tedna so v bolnišnico v Oslu pripeljali 25 ljudi, ki so se na nezakoniti rave zabavi v bunkerju zastrupili z ogljikovim monoksidom. Na Norveškem so pred nekaj tedni v lokalih po polnoči prepovedali točenje alkohola, da bi ustavili naraščajoče število okužb. Kazni za kršitelje po svetu so različne – Avstralec, ki se je po lestvi izmuznil iz karantene, da bi obiskal svoje dekle, gre za mesec dni v zapor, vsi potniki z letala, ki je priletelo v Veliko Britanijo z grškega Zakintosa, pa morajo v samoizolacijo. Sedmerica okuženih se je namreč na počitnicah udeležila treh zabav. Številni potniki so bili zgroženi nad sproščenostjo preostalih potnikov in osebja, ki da ni opozarjalo na obvezno in pravilno nošenje mask.

Takšne in drugačne »covidiote« lahko najdemo povsod po svetu, vsem pa je skupno to, da jim ni mar za odredbe, opozorila stroke ter posledično za svoje in za zdravje drugih. Beseda je že našla svoj prostor v besedišču mnogih jezikov, verjetno pa ne bi dosti zgrešili, če bi napovedali, da bo pristala nekje pri vrhu letošnjega seznama največkrat uporabljenih novih besed.