Mirovni sporazum sestavlja osem protokolov, in sicer o varnosti, lastništvu ozemlja, tranziciji, obnovi in odškodninah, razvoju nomadskega in pastirskega sektorja, delitvi bogastva, delitvi oblasti ter o vrnitvi beguncev in razseljenih zaradi konfliktov. Sporazum predvideva tudi razorožitev upornikov ter njihovo vključitev v vojsko.

Sporazum je po devetih mesecih pogajanj najprej podpisalo uporniško gibanje iz pokrajine Darfur na zahodu Sudana, kjer je bilo v konfliktu od leta 2003 po ocenah ZN ubitih okoli 300.000 ljudi, okoli 2,7 milijona pa jih je postalo beguncev. Nato so ga podpisali še predstavniki uporniških gibanj v pokrajinah Južni Kordofan in Modri Nil, kjer je vojna prizadela več kot milijon ljudi.

V imenu sudanskih oblasti je sporazum podpisal podpredsednik suverenega sveta Mohamed Hamdan Daglo, obtožen vojnih zločinov v Darfurju. Kot mirovni posrednik pa se je pod dokument podpisal tudi južnosudanski predsednik Salva Kiir.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je današnji podpis mirovnega sporazuma prvi uspeh sudanskih oblasti po lanskem padcu režima Omarja al Baširja. Tiskovni predstavnik vlade je priznal, da vedo, da se bodo morali soočiti s težavami, da pa imajo politično voljo in podporo vojske. Sporazum je označil za velik uspeh ter začetek prave transformacije Sudana iz diktature v demokracijo.

Vodja uporniškega Gibanja za pravičnost in enakost Gibril Ibrahim je ocenil, da bo glavni izziv uresničevanje sporazuma in njegovo financiranje.

Analitik Jonas Horner z afriškega think tanka International Crisis Group je sporazum označil za mejnik za večino sudanskih pokrajin, kjer divja konflikt, a obenem opozoril, da gre le za prvi korak k miru. Dodal je, da najvplivnejši oboroženi skupini v Sudanu, Narodno gibanje za osvoboditev Severnega Sudana ter Sudansko osvobodilno gibanje, sporazuma nista podpisali.

Evropska unija je podpis sporazum pozdravila in skupini, ki nista podpisali sporazuma, pozvala, naj se pridružita prizadevanjem za mir. Kot je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, je sporazum "pomemben mejnik za demokratično in gospodarsko tranzicijo Sudana".