Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je na območju ormoške občine ob 41 strehah na hišah razkrilo še streho na enem od gospodarskih poslopij, delno tudi streho osnovne šole, ob tem pa je neurje podrlo še 54 dreves in dva električna droga ter onesnažilo 270 metrov cest. Pri odpravljanju posledic so pomagali gasilci vseh tamkajšnjih prostovoljnih društev.

Na območju Gorišnice je neurje razkrilo 20 streh na stanovanjskih objektih in dva na gospodarskih poslopjih, ob tem pa je podrlo tri drevesa. V Vidmu je razkrilo 26 streh na stanovanjskih objektih in osem streh na gospodarskih poslopjih hkrati pa podrlo 53 dreves. Vremenska ujma je zajela tudi Markovce, kjer je odkrilo 43 streh na stanovanjskih objektih in štiri na gospodarskih poslopjih ter podrlo eno drevo.

Medtem ko je na Ptuju, v Središču ob Dravi in Svetem Tomažu razkrilo po eno streho na stanovanjskih objektih, v Zavrču pa so gasilci morali odstraniti le šest podrtih dreves, je bilo huje na območju Haloz. V Žetalah je odkrilo devet stanovanjskih in šest gospodarskih objektov, podrlo 24 dreves ter umazalo 100 metrov ceste.

V Makolah so morali gasilci prekriti eno odkrito streho, v Majšperku je prav tako odkrilo eno streho na hiši ter podrlo 19 dreves. V Podlehniku je razkrilo pet streh na stanovanjskih objektih in podrlo dve drevesi.

V Sevnici poškodovanih okoli sto objektov

Nedeljsko neurje z močnim vetrom in točo je v občini Sevnica poškodovalo okoli sto stanovanjskih in gospodarskih objektov, so sporočili z občine, kjer posledice še odpravljajo. Tudi v okoliških občinah je razkrivalo strehe in podiralo drevesa, in sicer v Rogaški Slatini, Laškem, Mirni, Radečah, Dobjah, Litiji, Šmartnem in Trebnjem.

Kot so sporočili s sevniške občine, je silovito neurje več krajevnih skupnosti v njihovi občini zajelo v nedeljo okoli 16. ure. »Uničevalo je strehe stanovanjskih hiš in drugih objektov, silovita toča je razbijala okna, uničevala fasade, avtomobile. Uničenih je ogromno kmetijskih pridelkov,« so našteli. Popolnoma je uničilo številna ostrešja, med njimi tudi na gasilskem domu na Bregu, poškodovana je streha šole v Loki in na vsaj treh cerkvah. V neurju je bilo podrtih tudi več dreves.

V aktivnosti se je po njihovih navedbah že v nedeljo vključilo 160 gasilcev iz 14 gasilskih društev, v nedeljo so začasno zaščitili ostrešja 83 stanovanjskih in gospodarskih objektov, danes poteka zaščita še drugih objektov, pričakujejo, da jih je poškodovanih več kot sto.

Podatke o škodi še zbirajo. Na terenu bo pregled opravila občinska komisija za popis škode tako na objektih in infrastrukturi kot za področje kmetijstva. Od nedelje je aktiviran občinski štab civilne zaščite v ožjem sestavu, da nudi pomoč na terenu in zagotavlja tehnično podporo za operativno delo gasilcev, so še navedli na občini.

Po prvih ocenah je večje število stanovanjskih in gospodarskih objektov poškodovanih tudi v občini Rogaška Slatina, zaradi česar je nastala večja materialna škoda. O razkritih strehah in podrtih drevesih po navedbah centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje poročajo tudi iz Laškega, kjer je več dreves padlo na ceste, ponekod na cestišču pa je so bili tudi pesek, mulj in kamenje. Podrta drevesa in močan veter so poškodovali tudi električni daljnovod, tako so v nedeljo zvečer brez električne energije ostali prebivalci na območju Jurkloštra. V Zidanem Mostu pa je poplavilo hišo.

V Trebnjem je bilo eno od podrtih dreves tudi razlog za prometno nesrečo. Poleg razkritih streh so se gasilci ukvarjali tudi z zalitimi objekti, vodo so morali namreč črpati iz prostorov osnovne šole v Velikem Gabru. V občini Dobje pa se je eno drevo podrlo tudi na hišo. O podrtih drevesih in razkritih strehah poročajo tudi z občin Mirna, Radeče, Litija in Šmartno pri Litiji.