Prejšnji dnevni rekord števila okužb z novim koronavirusom so 17. julija zabeležili v ZDA, kjer so takrat potrdili 77.638 novih okužb v enem dnevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, je doslej zaradi covida-19 umrlo 63.000 ljudi. Kljub hitremu širjenju virusa in rekordnim številkam pa indijske oblasti rahljajo omejitvene ukrepe, ki so jih sprejele v boju proti epidemiji.

S tem skušajo oživiti gospodarstvo, ki je zaradi epidemije zelo prizadeto, milijoni Indijcev pa so ostali brez zaposlitve. Indijsko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da bo od septembra znova dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na kulturnih in športnih prireditvah ter političnih zborovanjih.

Število okuženih z novim koronavirusom je po podatkih AFP v svetu doseglo 25 milijonov. Poleg Indije sta največji žarišči izbruha ZDA, kjer so potrdili 5,9 milijona okužb, in Brazilija, kjer se je doslej okužilo 3,8 milijona ljudi. V svetu je doslej po podatkih APF zaradi covida-19 umrlo več kot 840.000 ljudi.